понеділок, 18 лютого 2013 р.

Питання створення служби охорони праці на підприємстві


При якій кількості працівників у штаті підприємства необхідно вводити посаду відповідального за охорону праці? Чи передбачена відповідальність за відсутність такої посади?
Питання створення служби охорони праці на підприємстві врегульовані ст. 15 Закону України «Про охорону праці» від 14.10.92 р. № 2694-ХІІ та Типовим положенням про службу охорони праці, затвердженим наказом
Держнаглядпраці від 15.11.2004 р. № 255.
Як передбачено згаданими нормативними документами:
• служба охорони праці створюється на підприємствах з кількістю працюючих 50 і більше осіб;
• на підприємстві з кількістю працюючих менше 50 осіб функції служби охорони праці можуть виконувати в порядку сумісництва (суміщення) особи, які мають відповідну підготовку;
• на підприємстві з кількістю працюючих менше 20 осіб для виконання функцій служби охорони праці можуть залучатися сторонні спеціалісти на договірних засадах, які мають виробничий стаж роботи не менше трьох років і пройшли навчання з охорони праці.
• служба охорони праці підпорядковується безпосередньо роботодавцю.
На основі Типового положення про службу охорони праці з урахуванням специфіки виробництва та видів діяльності, чисельності працівників, умов праці та інших факторів роботодавець розробляє і затверджує Положення про службу охорони праці відповідного підприємства, визначає структуру служби охорони праці, її чисельність, основні завдання, функції та права її працівників відповідно до законодавства.
Тобто при створенні служби охорони праці чи виконанні її функцій на підприємстві слід враховувати вищенаведені фактори.
Що стосується відповідальності за нестворення на підприємстві служби охорони праці, то згаданими вище нормативними актами вона не передбачена. Однак при цьому, як і будь-яке інше правопорушення чи недотримання законодавства про охорону праці, нестворення такої служби може потягти за собою санкції контролюючих органів згідно з КпАП.
Так, відповідно до ст. 41 КпАП порушення вимог законодавчих та інших нормативних актів про охорону праці тягне за собою накладення штрафу на працівників від 2 до 5 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності та громадян – суб'єктів підприємницької діяльності – від 5 до 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (85–170 грн.).
Ольга Буркун
Аудитор АФ «Курсор-Аудит»

Немає коментарів:

Дописати коментар