середу, 20 лютого 2013 р.

Ліквідація підприємства


Згідно Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» існують два види ліквідації: за загальною і за спрощеною процедурою.
   
   Ліквідація підприємства за спрощеною процедурою має значні переваги:
   

   - Економія часу - оскільки не виникає необхідності в процедурі розпорядження майном і відповідно немає потреби в залученні арбітражного керуючого;
   - Ініціюючий кредитор одночасно виступає і ліквідатором;
   - Не треба виконувати умови, обов'язкові для загальної процедури.
   
   Раніше перевага віддавалася саме спрощеною процедурою, оскільки це давало можливість швидше отримати бажаний результат. Однак разом з тим існували певні нюанси, які не можна було проконтролювати, і які ставили під загрозу саму процедуру ліквідації підприємства. Перш за все мова йде про довідку 18-ОПП, яку податкова просто не хотіла видавати без «представницьких» витрат з боку господарюючого суб'єкта. Тому юристи у своїй практиці в більшості випадків зверталися до загальної процедури ліквідації.
   
   Проте, як мовиться, «не було б щастя, так нещастя допомогло». Наша влада вкотре перехитрила сама себе. Бажаючи наповнити бюджет будь-якими способами, держава сама вручило в руки юристам можливість повернутися до спрощеної процедури ліквідації підприємств. У бажанні наповнення бюджету особливо відзначилася податкова - так сильно бізнес в свої лещата ще не затискав ніхто з інших фіскальних органів. Недалеко від податкової втекла і її краща подруга - податкова міліція. Особливо дісталося платникам ПДВ, у яких масово і, в більшості випадків, незаконно почали відбирати свідоцтва ПДВ. Улюбленою іграшкою податкової стало присвоєння підприємствам так званих станів (23-й, 10-й, 9-й стан), наслідком чого ставало анулювання свідоцтва ПДВ.
   
   Виникає питання: яким чином анулювання свідоцтва ПДВ може допомогти юристам знову повернутися до практики ліквідації за спрощеною процедурою? Справа в тому, що однією з підстав анулювання свідоцтва платника ПДВ, відповідно до Податкового кодексу України, є наявність в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців запису про відсутність юридичної особи або фізичної особи - підприємця за його місцезнаходженням (місцем проживання) або запис про відсутність підтвердження відомостей про юридичну особу. У свою чергу внесення цього запису реєстратором неможливо без надання податкової довідки 18-ОПП. У ст. 52 ЗУ про банкрутство зазначається: «У разі, якщо громадянин-підприємець - боржник або керівні органи боржника - юридичної особи відсутні за її місцезнаходженням .... заява про порушення справи про банкрутство відсутнього боржника може бути подана кредитором незалежно від розміру його вимог до боржника та строку виконання зобов'язань ».
   
   Таким чином, завдяки тому, що держава сама вклало юристам в руки все необхідне, ліквідація підприємства за спрощеною процедурою знову стала реальністю. Але чи надовго?
   
   Юрист
   Діденко Ігор

Немає коментарів:

Дописати коментар