понеділок, 18 лютого 2013 р.

Обов'язковість перевірки автентичності ліцензії постачальника


Чи зобов'язане підприємство, яке продає в роздріб алкогольні напої, перевіряти достовірність ліцензій постачальників і як це зробити? Які можуть бути наслідки, якщо буде виявлено відсутність у постачальника ліцензії на оптову торгівлю алкогольними напоями?

У відповідності зі ст. 15 Закону України «Про державне регулювання
виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» від 19.12.95 р. № 481/95-ВР (далі - Закон № 481/95-ВР) здійснювати поставку тютюнових виробів або алкогольних напоїв підприємствам оптової і роздрібної торгівлі та іншим українським споживачам без ліцензій на оптову торгівлю можуть підприємства-виробники, а також імпортери в межах обсягів власного виробництва (імпорту).
Згідно з вимогами Закону № 481/95-ВР оптова і роздрібна торгівля алкогольними напоями підлягає обов'язковому окремому ліцензуванню, а ліцензія підтверджує право суб'єкта підприємницької діяльності на провадження одного із зазначених у цьому Законі видів діяльності протягом визначеного часу.
Відповідно до Положення про порядок обов'язкової реєстрації місць зберігання оптових партій алкогольних напоїв та тютюнових виробів, затвердженого постановою КМУ від 30.01.97 р. № 89, суб'єкти підприємницької діяльності, які отримали ліцензію на право оптової торгівлі алкогольними напоями, мають право набувати, брати на реалізацію або на інших умовах зазначені товари тільки від юридичних і фізичних осіб, які мають одну з ліцензій на право:
- Виробництва алкогольних напоїв;
- Імпорту алкогольних напоїв;
- Оптової торгівлі алкогольними напоями.
Суб'єкти підприємницької діяльності, які отримали ліцензію на право здійснення оптової торгівлі алкогольними напоями, мають право реалізовувати, передавати на реалізацію алкогольні напої тільки суб'єктам підприємницької діяльності, які отримали ліцензії на право оптової або роздрібної торгівлі алкогольними напоями.
У відповідності зі ст. 17 Закону № 481/95-ВР за оптову (включаючи імпорт та експорт) і роздрібну торгівлю алкогольними напоями без наявності ліцензій до суб'єктів господарювання застосовуються санкції у вигляді штрафу в розмірі 200 відсотків вартості отриманої партії товару, але не менше 1700 грн.
Виходячи з даної норми Закону, за здійснення діяльності з оптової (роздрібної) торгівлі без наявності ліцензії несе відповідальність той суб'єкт підприємницької діяльності, у якого відсутня ліцензія. Існуючі нормативні акти також не передбачають обов'язкової перевірки справжності ліцензій у контрагентів.
Якщо підприємство хоче убезпечити себе від постачальників, які не мають ліцензій на право оптової торгівлі алкогольними напоями, можна звернутися із запитом до органу, який видав ліцензію (його найменування вказано на бланку ліцензії).
Ольга Буркун


Немає коментарів:

Дописати коментар