середу, 20 лютого 2013 р.

Роз'яснення щодо сплати судового збору

 Доводимо до відома Інформаційний лист Державної судової адміністрації від 10.11.2011 №12-6621/11:
  
    "У зв’язку з набранням чинності 1 листопада 2011 року Законом України «Про судовий збір» Державною судовою адміністрацією України підготовлено роз‘яснення щодо процедури його сплати.
  
    Судовий збір відповідно до Закону може сплачуватися як у безготівковій, так і в готівковій формі виключно через установи банків чи відділення зв’язку та справляється за місцем розгляду справи.
  
    Для зарахування коштів судового збору до спеціального фонду державного бюджету Державною казначейською службою України (далі – ДКСУ) відкриваються спеціальні рахунки в розрізі усіх її територіальних підрозділів.
  
    У разі коли громадянин проживає не за місцем розгляду справи, судовий збір може бути перерахований через будь-яку установу банку чи відділення зв’язку із зазначенням необхідних реквізитів.
  
    Судовий збір справляється у відповідному розмірі від мінімальної заробітної плати у місячному розмірі, встановленої законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі. Судовий збір обраховується у гривнях та копійках.
  
    Документом про сплату судового збору є квитанція установи банку або відділення зв’язку, які прийняли платіж або платіжне доручення, підписане уповноваженою посадовою особою банку і скріплене печаткою установи банку з відміткою про дату виконання платіжного доручення.
  
    Документ про сплату судового збору додається до позовної заяви, апеляційних і касаційних скарг на рішення та постанови суду, до інших заяв щодо здійснення судом певних дій, за які передбачено сплату судового збору відповідно до Закону України «Про судовий збір».
  
    У разі коли сплата судового збору здійснюється шляхом перерахування коштів з рахунка вкладника, відкритого в установі банку, додається довідка, засвідчена підписом контролера та скріплена печаткою установи банку.
  
    При сплаті судового збору готівкою до документа, щодо якого вчинюється відповідна дія, додається оригінал квитанції кредитної установи, яка прийняла платіж, а при перерахуванні судового збору з рахунка платника – останній примірник платіжного доручення з написом (поміткою) кредитної установи такого змісту: «Зараховано в дохід бюджету ____ грн. (дата)». Цей написскріплюється першим і другим підписами посадових осіб, відбитком печатки кредитної установи з відміткою дати виконання платіжного доручення.
  
    При заповнені платіжного документа у графі «код» платником судового збору – юридичною особою зазначається код ЄДРПОУ, а платником – фізичною особою – ідентифікаційний код, а при його відсутності, у зв’язку з релігійними переконаннями, зазначаються його паспортні дані.
  
    У графі «призначення платежу» вказується:
  
    «Судовий збір за позовом _______________ (ПІБ чи назва установи, організації позивача), ________________ (назва суду, де розглядається справа), код ЄДРПОУ ___________________ (суду, де розглядається справа)». Із реквізитами для сплати судового збору можна ознайомитися на офіційному веб-порталі судової влади України розділ «Громадянам», підрозділ «Судовий збір»".
  
   
 
По материалам: Судова влада України

Немає коментарів:

Дописати коментар