середу, 20 лютого 2013 р.

Як відновити анульовану за рішенням податкового органу реєстрацію підприємства як платника ПДВ?


Згідно з п. 56.1 ПКУ та п. 5.6 Положення № 1394 рішення податкового органу про анулювання реєстрації платника ПДВ може бути оскаржене в адміністративному порядку або ж в суді. Результатом такого оскарження відповідно можуть бути:

   
   • рішення вищестоящого податкового органу про задоволення скарги підприємства;
   
   • вступило в законну силу рішення суду про визнання недійсним рішення податкового органу про скасування реєстрації підприємства як платника ПДВ.
   
   Під набрав законної сили рішенням суду слід розуміти прийняте на користь підприємства ухвалу окружного адміністративного суду в ситуації, коли воно не було оскаржено у встановлені терміни, або коли воно було залишено без змін ухвалою апеляційного адміністративного суду.
   
   Після цього підприємство повинно звернутися до податкового органу за своїм місцезнаходженням із заявою про реєстрацію як платника ПДВ з позначкою "перереєстрація" (пп. 5.6.2 Положення № 1394). До заяви слід додати копію рішення про відміну анулювання реєстрації як платника ПДВ (рішення вищестоящого податкового органу, постанови та визначення окружних судів першої та апеляційної інстанції). На підставі цих документів податковий орган видає підприємству нове свідоцтво, з новим номером, але з первісної датою його реєстрації як платника ПДВ.
   
   Норми пп. 5.6.3 Положення № 1394 передбачають і таку ситуацію, коли в інтервал часу, що пройшов між анулюванням реєстрації та скасуванням рішення про це, підприємство було повторно зареєстрована як платник ПДВ. У цьому випадку підприємству в порядку, визначеному в попередньому абзаці, також видається нове свідоцтво платника ПДВ. При цьому колишнє "повторне" свідоцтво підлягає поверненню до податкового органу.
   
   Правовий глосарій:
   
   1. ПКУ - Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.
   
   2. Положення № 1394 - Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затверджене наказом Мінфіну від 07.11.2011 р. № 1394.
   
   Андрій Бриль
   БУХГАЛТЕР & ЗАКОН № 6, 8 лютого 2012

За матеріалами: Моніторинг ЗМІ

Немає коментарів:

Дописати коментар