середу, 20 лютого 2013 р.

Неприбуткові організації. Особливості бухгалтерського обліку


Облік доходів
  
   Згідно з ч. 1 ст. 2 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XІV він поширюється на всіх юридичних осіб, створених відповідно до законодавства України, незалежно від їх організаційно-правових форм і форм власності, а також на представництва іноземних суб’єктів господарської діяльності, що зобов’язані вести бухгалтерський облік і подавати фінансову звітність. Оскільки неприбуткові організації є юридичними особами, вони зобов’язані вести бухгалтерський облік і подавати фінансову звітність.
  
   Виділимо основні моменти бухгалтерського обліку неприбуткових організацій.
  
   Надходження коштів та іншого майна до неприбуткової організації залежно від джерел утворення можна розподілити на:
  
   – доходи від цільового фінансування;
  
   – доходи від нецільового фінансування;
  
   – пасивні доходи;
  
   – інші доходи.
  
   Будь-які отримані доходи будуть цільовими, якщо статутом організації передбачено їх витрачання тільки на конкретні потреби – заходи, програми, напрями, види витрат. Тому всі отримані неприбутковою організацією доходи можна умовно розподілити залежно від запланованого напряму використання на цільові і нецільові.
  
   Цільове фінансування – це грошові кошти, отримані неприбутковими організаціями на фінансування конкретних програм.
  
   У бухобліку його відображають на рахунку 48 «Цільове фінансування та цільові надходження». Як правило, на практиці цільове фінансування покриває придбання запасів, основних засобів, необхідних для виконання проекту, а також операційні витрати.
  
   Цільове фінансування на придбання оборотних активів згідно з п. 17 Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 15 «Дохід», затвердженого наказом Мінфіну від 29.11.99 р. № 290 (далі – П(С)БО 15), визнають доходом у тих періодах, в яких були визнані витрати, пов’язані з виконанням умов цільового фінансування.
  
   Тобто доходи від цільового фінансування на придбання оборотних активів визначаються одночасно у тій сумі, що й понесені витрати на придбання таких активів.
  
   Відповідно до п. 18 П(С)БО 15 при отриманні фінансування на придбання необоротних активів доходи визнають протягом строку корисного використання придбаних об’єктів інвестування, пропорційно сумі нарахованої амортизації.
  
   Цільове фінансування, яке організація отримує для компенсації попередньо здійснених витрат, визнають дебіторською заборгованістю з одночасним визнанням доходу (п. 15 П(С)БО 15).
  
   Нецільове фінансування – це грошові кошти, які неприбуткові організації отримують без цільового призначення, тобто без конкретно встановлених умов їх витрачання.
  
   Їх відображають як безповоротно отримані грошові кошти чи матеріальні цінності у загальному порядку.
  
   Пасивні доходи – це грошові кошти, отримані неприбутковими організаціями у вигляді відсотків, дивідендів, страхових виплат, відшкодування, роялті.
  
   Правила відображення таких доходів визначені п. 20 П(С)БО 15:
  
   1) відсотки визнаються доходами у тих звітних періодах, до яких вони відносяться, виходячи з бази їх нарахування і строку використання відповідних активів;
  
   2) роялті фіксують у доходах за принципом нарахувань згідно з економічним змістом відповідної угоди;
  
   3) дивіденди відображають у доходах у періоді прийняття рішення про їх виплату;
  
   4) суми страхових виплат відображають в інших доходах при визнанні страховою компанією сум відшкодування.
  
   Таким чином, якщо отримані неприбутковою організацією доходи не є цільовими, їх відображають у бухгалтерському обліку з використанням відповідних рахунків класу 7 «Доходи і результати діяльності» і визнають доходами в поточному періоді (рахунок 48 не застосовується). Доходи майбутніх періодів відображають на однойменному рахунку 69 «Доходи майбутніх періодів».
  
   Інші доходи. Неприбуткові організації можуть отримувати доходи і з інших джерел. Зокрема, від продажу товарів, послуг, які відображають ідеї, для захисту яких такі організації були створені, від здавання в оренду тимчасово вільних приміщень, від продажу залишків запасів чи основних засобів.
  
   У даному випадку дохід визначають за загальними правилами, тобто коли виникають критерії його визнання (п. 5 П(С)БО 15).
  
   Отже, суми доходів у бухгалтерському та податковому обліку не збігатимуться, оскільки в податковому обліку (а також у разі складання і виконання кошторисів) доходи визнаються за касовим методом (коли вони фактично отримані, а не нараховані), а в бухгалтерському обліку згідно з п. 5 П(С)БО 15 дохід визнається при збільшенні активу або зменшенні зобов’язання, що зумовлюють зростання власного капіталу, за умови, що оцінку доходу може бути вірогідно визначено. Суми попередньої оплати і отримані аванси доходами не визнаються (пп. 6.3 і 6.4 П(С)БО 15). Тобто застосовується метод нарахування.
  
   
Облік витрат

  
   Для відображення в бухгалтерському обліку інформації про понесені витрати неприбуткові організації можуть використовувати рахунки класу 8 «Витрати по елементах», класу 9 «Витрати діяльності» або одночасно рахунки обох класів.
  
   При визначенні порядку формування інформації про витрати в бухгалтерському обліку неприбуткові організації застосовують Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 16 «Витрати», затверджене наказом Мінфіну від 31.12.99 р. № 318.
  
   Аналогічно з доходами, для визнання витрат використовується метод нарахування, тобто попередня (авансова) оплата запасів, робіт, послуг не визнається витратами.
  
   
   Тетяна Кушнірук, Леся Чуйко Аудиторська фірма «Де Візу»
  
   Дата підготовки 10.01.2012
   ____________
  
   Всеукраїнська мережа ЛІГА:ЗАКОН

Немає коментарів:

Дописати коментар