четвер, 21 лютого 2013 р.

ПФУ про деякі питання нарахування ЄСВ

Як необхідно відображати у звітності до Пенсійного фонду суми індексації, нарахованої працівнику у січні 2012 року за період з 2010 по 2011 роки?
  
   Частина друга статті 9 Закону № 2464 визначає, що обчислення єдиного внеску здійснюється на підставі бухгалтерських та інших документів, згідно з якими провадиться нарахування (обчислення) або які підтверджують нарахування (обчислення) виплат (доходу), на які відповідно до цього Закону нараховується єдиний внесок.
  
   Порядок нарахування та сплати єдиного внеску визначений статтею 9 зазначеного Закону та Інструкцією про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, яка затверджена постановою правління Пенсійного фонду України від 27.09.2010 № 21-5 та зареєстрована у Міністерстві юстиції України 27.10.2010 за № 994/18289.
  
   Згідно з підпунктом 4.3.3 пункту 4.3 розділу ІУ Інструкції, якщо нарахування заробітної плати здійснюється за попередній період, зокрема у зв'язку з уточненням кількості відпрацьованого часу, виявленням помилок, вони включаються до заробітної плати того місяця, у якому були здійснені нарахування.
  
   Платники – роботодавці подають до органів Пенсійного фонду України звіт, форми та строки подання якого визначені Порядком формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, який затверджено постановою правління Пенсійного фонду України від 08.10.2010 № 22-2 та зареєстровано у Міністерстві юстиції України 01.11.2010 за № 1014/18309 (далі – Порядок).
  
   Враховуючи зазначене та відповідно до бухгалтерських документів про нараховану заробітну плату, у разі нарахування (зменшення) заробітної плати за попередні періоди у поточному місяці, суми коригувань відображаються у фонді оплати праці місяця, в якому проведено їх нарахування (зменшення) (відповідні графи таблиць 1 та 6 додатку 4 до Порядку), тобто у даному випадку у звіті за поточний місяць. Реквізит 10 «тип нарахувань» у Таблиці 6 додатка 4 не заповнюється.
  
   Чи потрібно здійснювати перерахування єдиного внеску до Пенсійного фонду, нарахованого у розмірі 8,41 % на зарплату інвалідів за січень – грудень 2011 року, якщо він уже сплачений у розмірі 33,2%?
  
   Постановою правління Пенсійного фонду України від 25.10.2011 року № 32-3 «Про внесення змін до деяких постанов правління Пенсійного фонду України», яка зареєстрована в Міністерстві юстиції України 10.11.2011 за № 1285/20023, № 1286/20024, Інструкцію про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, яка затверджена постановою правління Пенсійного фонду України від 27.09.2010 № 21-5 та зареєстрована у Міністерстві юстиції України від 27.10.2010 №994/18289, приведено у відповідність до норм до Закону України “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування”, зокрема, в частині сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування підприємствами, установами, організаціями за працюючих інвалідів у розмірах 8,41% з сум допомоги по тимчасовій непрацездатності.
  
   Постановою також внесено зміни до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування”, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 08.10.2010 № 22-2 (далі – Порядок), які набирають чинності з 1 січня 2012 року.
  
   За звітні періоди починаючи з січня 2011 року платники можуть здійснити перерахунок нарахованих сум єдиного внеску на суму допомоги по тимчасовій непрацездатності за працюючих інвалідів, виходячи з розміру єдиного внеску 8,41% та відобразити такі суми у таблиці 1 Звіту про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування до органів Пенсійного фонду України додатку 4 до Порядку (далі – Звіт) за місяць, у якому здійснюється перерахунок.
  
   При цьому, всю суму єдиного внеску, нараховану відповідними платниками у розмірі 33,2% за періоди з січня 2011 року, необхідно відобразити у рядку 7.1.8 «зменшено нарахувань» 33,2%, а всю суму єдиного внеску нараховану у розмірі 8,41% за цей період у рядку 6.1.4 «донараховано єдиного внеску» 8,41% таблиці 1 Звіту.
  
   При цьому, сума єдиного внеску, нарахована у розмірі 8,41%, підлягає сплаті у повному обсязі або з урахуванням переплати, яка обліковується у картці особового рахунку платника за цим розміром.
  
   Надміру сплачені кошти єдиного внеску у розмірі 33,2% зараховуються в рахунок майбутніх платежів єдиного внеску (по цьому розміру) або повертаються платнику згідно з Порядком, затвердженим постановою правління Пенсійного фонду України від 27.09.2010 № 21-1.
  
   Як формуються показники звітності «Сума заборгованості по виплаті заробітної плати на початок звітного періоду» та «Сума заборгованості по виплаті заробітної плати на кінець звітного періоду»?
  
   Форма щомісячного Звіту про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування до органів Пенсійного фонду України, яку подають платники єдиного внеску – роботодавці, наведена у додатку 4 до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, який затверджено постановою правління Пенсійного фонду України від 08.10.2010 № 22-2 та зареєстровано у Міністерстві юстиції України 01.11.2010 за № 1014/18309.
  
   У показнику “Сума заборгованості з виплати заробітної плати на початок звітного періоду” платники, які своєчасно не розрахувалися з працівниками по заробітній платі на 1 число звітного місяця, відображають суми простроченої заборгованості з виплати заробітної плати, тобто суми заробітної плати, термін виплати якої настав до 1 числа звітного місяця.
  
   Платники, які своєчасно здійснюють розрахунки з працівниками по заробітній платі, зазначений рядок прокреслюють.
  
   У показнику “Сума заборгованості з виплати заробітної плати на кінець звітного періоду” відображаються суми заборгованості з виплати заробітної плати з урахуванням невиплачених сум заробітної плати, строк сплати яких настав у звітному місяці.
  
   У зазначених показниках враховується заборгованість з виплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності. Заборгованість з виплати допомоги по тимчасовій непрацездатності та інших видів виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, депонована заробітна плата у зазначені показники не включаються.
  
   Чи нараховується єдиний внесок на вартість безкоштовно наданого працівникам форменого одягу та на вартість виданого спецодягу?
  
   Базою для нарахування єдиного внеску для підприємств, установ та організацій, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, відповідно до пункту 1 частини першої статті 7 Закону № 2464 є сума нарахованої заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України “Про оплату праці”.
  
   Вартість безкоштовно наданого працівникам форменого одягу, що може використовуватися поза робочим місцем та залишається в особистому постійному користуванні, відноситься до фонду додаткової заробітної плати та інших заохочувальних та компенсаційних виплат згідно з підпунктом 2.2.11 пункту 2.2 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Державного комітету статистики України від 13.01.2004 № 5 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 27.01.2004 за № 114/8713.
  
   Отже, вартість безкоштовно наданого працівникам форменого одягу, що може використовуватися поза робочим місцем та залишається в особистому постійному користуванні, є базою для нарахування єдиного внеску.
  
   Перелік видів виплат, на які не нараховується єдиний внесок, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 22.12.2010р. № 1170 (далі – Перелік).
  
   Пунктом 5 Розділу II Переліку передбачено, що відшкодування працівникам витрат на придбання ними спецодягу та інших засобів індивідуального захисту в разі невидачі їх роботодавцем або вартість виданого згідно з діючими нормами спецодягу, спецвзуття та інших засобів індивідуального захисту не є базою для нарахування та утримання єдиного внеску.
  
   Чи нараховується єдиний внесок на суми акцій, безкоштовно наданих працівникам підприємством?
  
   Частиною першою статті 7 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» визначено, що базою для нарахування єдиного внеску для роботодавців та найманих працівників є суми нарахованої заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України «Про оплату праці», та суми винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами.
  
   Визначення видів виплат, що відносяться до основної, додаткової заробітної плати та інших заохочувальних та компенсаційних виплат, при нарахуванні єдиного внеску передбачено Інструкцією зі статистики заробітної плати, затвердженою наказом Державного комітету статистики України від 13.01.2004 № 5, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 27.01.2004 за № 114/8713.
  
   Вартість безкоштовно наданих працівникам акцій згідно з підпунктом 2.3.2 пункту 2.3 зазначеної Інструкції відноситься до фонду додаткової заробітної плати, а отже, є базою для нарахування єдиного внеску.
  
   Чи нараховується єдиний внесок на вартість санаторних путівок, що надаються підприємством своїм працівникам безкоштовно?
  
   Базою для нарахування єдиного внеску для роботодавців та найманих працівників є суми нарахованої заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України «Про оплату праці», та суми винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами (частина перша статті 7 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування»).
  
   Відповідно до підпункту 2.3.4 пункту 2.3 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Державного комітету статистики України від 13.01.2004 № 5, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 27.01.2004 за № 114/8713, вартість путівок працівникам та членам їх сімей на лікування та відпочинок, екскурсії або суми компенсацій, видані замість путівок за рахунок коштів підприємства (крім оплати путівок на санаторно-курортне лікування та оздоровлення, що здійснюються за рахунок коштів фондів державного соціального страхування), відносяться до фонду оплати праці у складі інших заохочувальних та компенсаційних виплат.
  
   Отже, вартість санаторних путівок, що надаються підприємством своїм працівникам безкоштовно, є базою для нарахування єдиного внеску.
  
   Чи є об’єктом для нарахування та утримання єдиного внеску сума допомоги по вагітності та пологах?
  
   Відповідно до статті 7 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», для роботодавців єдиний внесок нараховується на суму нарахованої заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України «Про оплату праці», та суму винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами; а також на суму, оплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності, що здійснюється за рахунок коштів роботодавця, та допомоги по тимчасовій непрацездатності.
  
   Відповідно до підпункту 4.3.5 пункту 4.3 Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України від 27.09.2010 № 21-5, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 27.10.2010 за № 994/18289, визначення видів виплат, що відносяться до основної, додаткової заробітної плати та інших заохочувальних та компенсаційних виплат, при нарахуванні єдиного внеску передбачено Інструкцією зі статистики заробітної плати, затвердженою наказом Державного комітету статистики України від 13.01.2004 № 5, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 27.01.2004 за № 114/8713. Згідно з цим документом, допомога по вагітності та пологах не входить до фонду оплати праці, тому така допомога не є об’єктом для нарахування та утримання єдиного внеску.
  
   Як здійснити перерахунок єдиного внеску у разі зміни класу професійного ризику виробництва в середині року?
  
   Порядок нарахування і сплати єдиного внеску визначено статтею 9 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та розділом ІV Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, яка затверджена постановою правління Пенсійного фонду України від 27.09.2010 № 21-5 та зареєстрована в Міністерстві юстиції України 27.10.2010 за № 994/18289.
  
   Згідно з пунктом 4.8 зазначеної Інструкції, у разі зміни у встановленому законодавством порядку класу професійного ризику виробництва платник на підставі отриманого повідомлення органу Пенсійного фонду України за період з дати встановлення нового класу професійного ризику та розміру єдиного внеску самостійно здійснює перерахунок єдиного внеску.
  
   Самостійно обчислену суму в результаті перерахунку (різниця між нарахованою сумою єдиного внеску по розміру, встановленому раніше, та нарахованою сумою єдиного внеску по встановленому розміру за зазначений період) платник відображає у звіті про нараховані суми єдиного внеску, який подається ним за звітний період, у якому ним отримано повідомлення Пенсійного фонду (рядок 6.2 «донараховано єдиного внеску за попередні звітні періоди внаслідок збільшення класу професійного ризику виробництва» або рядок 7.2 «зменшено суму донараховано єдиного внеску за попередні звітні періоди внаслідок зменшення класу професійного ризику виробництва» таблиці 1 додатку 4 до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 08.10.2010 № 22-2 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 01.11.2010 за № 1014/18309).
  
   Таким чином, у разі зміни класу професійного ризику виробництва, за період з дати його зміни необхідно визначити різницю між нарахованою сумою єдиного внеску за цей період та сумою нарахованого єдиного внеску згідно з новим класом професійного ризику виробництва. Ця різниця у разі збільшення розміру єдиного внеску перераховується платником на окремий рахунок Пенсійного фонду України, відкритий для здійснення доплати по фонду нещасних випадків на виробництві, а у разі зменшення розміру єдиного внеску – повертається платнику з окремого рахунку, відкритого органом Пенсійного фонду України для здійснення доплати по фонду нещасних випадків на виробництві.
  
   Чи нараховується єдиний внесок на суми оплати додаткових відпусток, що надаються відповідно до ЗУ "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи"?
  
   Відповідно до пункту 1 частини першої статті 7 Закону України “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування” (далі – Закон), базою для нарахування єдиного внеску для підприємств, установ та організацій, інших юридичних осіб, утворених відповідно до законодавства України, незалежно від форм власності, виду діяльності та господарювання, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно – правовими договорами, є суми нарахованої заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України “Про оплату праці”, та суми винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно – правовими договорами.
  
   Відповідно до підпункту 2.2.12 пункту 2.2 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Державного комітету статистики України від 13.01.04 № 5 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 27.01.04 за № 114/8713, оплата додаткових відпусток, що надаються відповідно до Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” належать до фонду оплати праці у складі додаткової заробітної плати.
  
   Перелік видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 22.12.2010 № 1170.
  
   До пункту 7 розділу I зазначеного Переліку віднесено виплати в установленому розмірі особам, які потерпіли від Чорнобильської катастрофи, крім, зокрема, оплати додаткових відпусток, що надаються відповідно до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи".
  
   Враховуючи зазначене, суми оплати додаткових відпусток, що надаються відповідно до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", є базою для нарахування єдиного внеску.
  
   Чи нараховується єдиний внесок на суми оплати підприємством навчання на курсах водіїв та англійської мови своїх співробітників, а також оплата за користування співробітниками Інтернетом?
  
   Відповідно до пункту 1 статті 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі —Закон), платниками єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування є роботодавці, зокрема, підприємства, установи та організації, інші юридичні особи, утворені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами (крім цивільно-правового договору, укладеного з фізичною особою – підприємцем, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності, зазначеним у витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців), у тому числі філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи зазначених підприємств, установ і організацій, інших юридичних осіб, які мають окремий баланс і самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами.
  
   Згідно з пунктом 1 частини першої статті 7 Закону, для зазначених платників базою для нарахування єдиного внеску є суми нарахованої заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі, в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України «Про оплату праці», та суми винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами.
  
   Визначення видів виплат, що відносяться до основної, додаткової заробітної плати та інших заохочувальних та компенсаційних виплат, при нарахуванні єдиного внеску передбачено Інструкцією зі статистики заробітної плати, затвердженою наказом Державного комітету статистики України від 13.01.2004 р. № 5.
  
   Підпунктом 2.3.4 пункту 2.3 розділу 2 Інструкції № 5 встановлено, що виплати соціального характеру у грошовій та натуральній формі, що мають індивідуальний характер, відносяться до фонду оплати праці у складі інших заохочувальних та компенсаційних виплат.
  
   Отже, суми оплати підприємством навчання на курсах водіїв та англійської мови своїх співробітників, а також суми оплати за користування співробітниками Інтернетом, є базою для нарахування єдиного внеску.
  
   Чи нараховується єдиний внесок на вартість молока, що видається працівникам, які працюють на роботах із шкідливими умовами праці?
  
   Згідно з пунктом 1 частини першої статті 7 Закону, для роботодавців, зокрема підприємств, установ, організацій та інших юридичних осіб, базою для нарахування єдиного внеску є суми нарахованої заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України «Про оплату праці», та суми винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами.
  
   Перелік видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 22.12.2010 № 1170.
  
   Згідно з пунктом 5 розділу 2 зазначеного Переліку, суми відшкодування працівникам витрат на придбання ними спецодягу та інших засобів індивідуального захисту в разі невидачі їх роботодавцем або вартість виданого згідно з діючими нормами спецодягу, спецвзуття та інших засобів індивідуального захисту, мийних та знешкоджувальних засобів, молока та лікувально-профілактичного харчування, не є базою для нарахування єдиного внеску.
  
   Чи застосовується підвищуючий коефіцієнт при нарахуванні єдиного внеску на виплати, що здійснюються в натуральній формі?
  
   Частиною першою статті 7 Закону України “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування” (далі – Закон) визначено, що єдиний внесок нараховується: для платників, зазначених у пунктах 1 (крім абзацу сьомого), 2, 3, 6, 7 і 8 частини першої статті 4 цього Закону, – на суму нарахованої заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України "Про оплату праці", та суму винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами.
  
   Згідно з частиною першою статті 9 Закону, єдиний внесок обчислюється виключно у національній валюті, у тому числі з виплат (доходу), що здійснюються в натуральній формі.
  
   Обчислення єдиного внеску здійснюється на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких провадиться нарахування (обчислення) або які підтверджують нарахування (обчислення) виплат (доходу), на які відповідно до цього Закону нараховується єдиний внесок.
  
   Застосування підвищуючого коефіцієнту Законом не передбачено.
  
   Водночас слід зазначити, згідно з частиною другою статті 8 Закону, єдиний внесок не входить до системи оподаткування. Податкове законодавство не регулює порядок нарахування, обчислення і сплати єдиного внеску.
  
   Чи нараховується єдиний внесок на суми підйомної допомоги, яка виплачується при переїзді військовослужбовців, які проходять військову службу за контрактом, а також тих, хто перебуває на кадровій військовій службі, на нове місце військової служби?
  
   Відповідно до пунктів 1 і 9 частини першої статті 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон), платниками єдиного внеску є військові частини та органи, які виплачують грошове забезпечення, військовослужбовці (крім військовослужбовців строкової військової служби), особи рядового і начальницького складу.
  
   Згідно з абзацом другим пункту 1 частини першої статті 7 Закону, об’єктом нарахування єдиного внеску для зазначених платників є суми грошового забезпечення.
  
   Відповідно до статті 9 Закону України “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей”, до складу грошового забезпечення входять: посадовий оклад, оклад за військовим званням; щомісячні додаткові види грошового забезпечення (підвищення посадового окладу, надбавки, доплати, винагороди, які мають постійний характер, премія); одноразові додаткові види грошового забезпечення.
   Складові грошового забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу визначені постановою Кабінету Міністрів України від 07.11.2007 року № 1294 “Про упорядкування структури та умов грошового забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу та деяких інших осіб”.
  
   Перелік додаткових видів грошового забезпечення військовослужбовців Збройних Сил, МВС, Держприкордонслужби, Держспецтрансслужби, Управління державної охорони, СБУ, Служби зовнішньої розвідки та інших розвідувальних органів визначений у додатках 25 – 28 зазначеної постанови.
  
   При цьому, суми, виплачені відповідно до пункту 3 статті 9-1 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», до зазначеного переліку видів грошового забезпечення не відносяться.
  
   Отже, вищезазначені виплати не є об’єктом для нарахування єдиного внеску.
  
   Чи нараховується єдиний внесок на суми щомісячної грошової компенсації сум податку з доходів фізичних осіб, що утримуються з грошового забезпечення та інших виплат, одержаних військовослужбовцями?
  
   Статтею 2 Закону визначено, що дія цього Закону поширюється на відносини, що виникають під час провадження діяльності, пов'язаної із збором та веденням обліку єдиного внеску.
  
   Платниками єдиного внеску, відповідно до абзацу сьомого пункту 1 частини першої статті 4 Закону, є військові частини та органи, які виплачують грошове забезпечення військовослужбовцям (крім військовослужбовців строкової військової служби), особам рядового і начальницького складу.
  
   Відповідно до абзацу другого пункту 1 частини першої статті 7 та частини шостої статті 8 Закону, для зазначених платників єдиний внесок нараховується на суми грошового забезпечення у розмірі 34,7 відсотка.
  
   Згідно з частиною десятою статті 8 Закону, єдиний внесок з військовослужбовців (крім військовослужбовців строкової військової служби), осіб рядового і начальницького складу, утримується у розмірі 2,6 відсотка грошового забезпечення.
  
   Відповідно до статті 9 Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей", до складу грошового забезпечення входять: посадовий оклад, оклад за військовим званням; щомісячні додаткові види грошового забезпечення (підвищення посадового окладу, надбавки, доплати, винагороди, які мають постійний характер, премія); одноразові додаткові види грошового забезпечення.
  
   Складові грошового забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу визначені постановою Кабінету Міністрів України від 07.11.2007 № 1294 “Про упорядкування структури та умов грошового забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу та деяких інших осіб”.
  
   Перелік додаткових видів грошового забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу визначений у додатках 25 – 28 зазначеної Постанови.
  
   При цьому, суми щомісячної грошової компенсації сум податку з доходів фізичних осіб, що утримуються з грошового забезпечення, грошових винагород та інших виплат, одержаних військовослужбовцями та особами рядового і начальницького складу, не віднесені до зазначеного переліку.
  
   Враховуючи наведене, на вищезазначені суми виплат єдиний внесок не нараховується.
  
   Чи нараховується єдиний внесок на суми безкоштовного проїзду, наданого працівникам залізничного транспорту?
  
   Відповідно до пункту 1 статті 4 Закону, платниками єдиного внеску є роботодавці, зокрема, підприємства, установи та організації, інші юридичні особи, утворені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання (крім цивільно-правового договору, укладеного з фізичною особою – підприємцем, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності, зазначеним у витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців), у тому числі філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи зазначених підприємств, установ і організацій, інших юридичних осіб, які мають окремий баланс і самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами.
  
   Згідно з пунктом 1 частини першої статті 7 Закону, для зазначених платників базою для нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування є суми нарахованої заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України “Про оплату праці”, та суми винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами.
  
   Визначення видів виплат, що відносяться до основної, додаткової заробітної плати та інших заохочувальних та компенсаційних виплат, при нарахуванні єдиного внеску передбачено Інструкцією зі статистики заробітної плати, затвердженою наказом Державного комітету статистики України від 13.01.2004 № 5 (далі-Інструкція), зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 27.01.2004 за N 114/8713.
  
   Згідно з пунктом 2.2.10 розділу 2 Інструкції витрати, пов'язані з наданням безкоштовного проїзду працівникам залізничного транспорту, належать до фонду оплати праці у складі додаткової заробітної плати.
  
   Отже, зазначені виплати є базою для нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.
  
   Чи нараховується єдиний внесок на допомогу при звільненні у разі скорочення працівника?
  
   Згідно з пунктом 1 частини першої статті 7 Закону, для роботодавців, зокрема, підприємств, установ та організацій та їх працівників, базою для нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування є суми нарахованої заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі, в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України “Про оплату праці”, та суми винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами.
  
   Перелік видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 22.12.2010 № 1170.
  
   Згідно з пунктом 4 розділу І зазначеного Переліку, вихідна допомога у разі припинення трудового договору відноситься до виплат, на які єдиний внесок не нараховується.
  
   Чи нараховується єдиний внесок на суми матеріальної допомоги, наданої працівнику підприємством?
  
   Базою для нарахування єдиного внеску для підприємств, установ та організацій, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, відповідно до пункту 1 частини першої статті 7 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" (далі – Закон) є сума нарахованої заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України "Про оплату праці".
  
   Визначення видів виплат, що відносяться до основної, додаткової заробітної плати та інших заохочувальних та компенсаційних виплат, при нарахуванні єдиного внеску передбачено Інструкцією зі статистики заробітної плати, затвердженою наказом Державного комітету статистики України від 13.01.2004 № 5, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 27.01.2004 за N 114/8713.
  
   Перелік видів виплат, на які не нараховується єдиний внесок, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 22.12.2010 N 1170 (далі – Перелік).
  
   Відповідно до підпункту 14 зазначеного Переліку, матеріальна допомога разового характеру, що надається окремим працівникам у зв'язку із сімейними обставинами; на оплату лікування, оздоровлення дітей, поховання, коли необхідність її отримання виникла раптово, за умови подання заяви, а її розмір визначається адміністрацією підприємства, не є базою для нарахування єдиного внеску.
  
   Відповідно до підпункту 2.3.3 Інструкції зі статистики заробітної плати, матеріальна допомога, що має систематичний характер, надана всім або більшості працівників (на оздоровлення, у зв'язку з екологічним станом, крім сум, указаних у п. 3.31), відноситься до заробітної плати, як інші заохочувальні та компенсаційні виплати, а отже, є базою для нарахування та утримання єдиного внеску.
 
По материалам: ПФУ

Немає коментарів:

Дописати коментар