понеділок, 25 лютого 2013 р.

"Перша ластівка": суд вважає, що переплата з податку на прибуток може зараховуватися в рахунок сплати авансових внесків


   
Не секрет, що одна з основних проблем, що виникли у зв'язку з введенням з 01.01.2013 р. авансової сплати податку на прибуток, пов'язана з запереченням ДПСУ можливість зарахування переплати з податку на прибуток в рахунок сплати таких авансових внесків (див. «Податки та бухгалтерський облік », 2013, № 12, с. 20; № 10, с. 43). При цьому, незважаючи на явну незаконність подібного підходу, податківці його вже активно реалізують, а платникам залишається захищати свої інтереси шляхом оскарження відповідних податкових вимог - причому, очевидно, що сподіватися доводиться лише на оскарження в судовому порядку, тим більше що перші судові рішення були винесені в користь платників.
   
   Так, Харківський окружний адміністративний суд в ухвалі від 31.01.2013 р. у справі № 820/486/13-а прийшов до висновку, що податківці зобов'язані самостійно (без подання заяви платником) зараховувати переплату з податку на прибуток в рахунок сплати авансових внесків. При цьому з метою обгрунтування цього висновку суду було достатньо послатися на приписи п. 87.1 ПКУ.
   
   Залишається сподіватися, що подальша судова практика, в тому числі в судах вищої інстанції, буде складатися настільки ж позитивно.

За матеріалами: Податки та бухгалтерський облік

Немає коментарів:

Дописати коментар