вівторок, 19 лютого 2013 р.

Чи може фізособа-підприємець матиме відокремлені підрозділи


Чи може фізособа-підприємець мати відокремлені підрозділи
   та куди він має сплачувати ПДФО
  
   Фізособа-підприємець займається роздрібною торгівлею та має декілька магазинів у різних містах. Чи можуть магазини такого підприємця вважатися відокремленими підрозділами та чи сплачувати ПДФО за їх місцезнаходженням?
  
   Це питання буде цікаве як фізособам-підприємцям, які знаходяться на загальній системі оподаткування (пп.пп. 162.1.1, 177.1, 177.7 Податкового кодексу України (далі — ПКУ)), так і фізособам-єдинникам, які сплачують ПДФО, у т.ч і за найманих працівників, оскільки вони є податковими агентами для них (пп.пп. 14.1.180, 162.1.3 ПКУ).
  
   Проте, перш за все, з’ясуємо, хто може мати ві¬докремлені підрозділи. Для цього звернемося до норм ч. 6 ст. 55 Господарського кодексу України (далі  — ГКУ), за якою право відкривати свої філії, представництва, інші відокремлені підрозділи без створення юрособи можуть тільки господарські організації, що зазначені в п. 1 ч. 2 ст. 55 ГКУ, а саме:
  
   • юрособи, створені відповідно до Цивільного кодексу України;
  
   • державні, комунальні та інші підприємства, створені відповідно до ГКУ;
  
   • інші юрособи, які здійснюють господарську діяльність і зареєстровані в установленому законом порядку.
  
   Як бачимо, згадки про фізосіб-підприємців тут нема. А тому вважати магазини (чи інші місця провадження господарської діяльності) фізосіб-підприємців філіями чи іншими відокремленими підрозділами недоречно.
  
   Оскільки фізособа-підприємець не може мати відокремлених підрозділів, то незалежно від того, чи веде така фізособа діяльність в інших районах міста або взагалі в інших містах України, така фізособа-підприємець має сплачувати податки й платежі, а також звітувати до ДПІ за місцем своєї податкової адреси (п.п. 177.5, 295.4 ПКУ).
  
   Завважте
  
   Державна реєстрація фізосіб-підприємців проводиться державним реєстратором виключно за місцем проживання такоїфізособи-підприємця (ч. 1 ст. 5 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» від 15.05.2003 р. № 755-IV).
  
   Зверніть увагу!
  
   Фізособа визначає свою податкову адресу за місцем свого проживання, за яким вона береться на облік як платник податків в органі ДПС. Водночас ПКУ обумовлено, що платники податків — фізособи можуть мати одночасно не більше однієї податкової адреси (п. 45.1 ПКУ). 

  
   Таким чином, фізособа-підприємець за звітний податковий період має сплачувати та звітувати до ДПІ за місцем свого проживання, не зважаючи на ведення діяльності в інших районах міста або інших містах України.
  
   Також сплата ПДФО за місцем проживання фіз¬особи-підприємця не залежить від того, чи сплачує ПДФО він за себе, чи за найманих працівників. Оскільки, виконуючи функції податкового агента, він зобов’язаний нараховувати, утримувати та сплачувати ПДФО (пп. 14.1.180 ПКУ).
  
   Катерина ЧЕРНОВСЬКА,
  
   бухгалтер-експерт
   газети «Інтерактивна бухгалтерія»


                                                                                                          За матеріалами: Бухгалтер 911

Немає коментарів:

Дописати коментар