середу, 20 лютого 2013 р.

Підприємство виплачує фізичній особі орендну плату за договором оренди автомобіля. За якою ознакою доходу потрібно відображати такі виплати у формі № 1ДФ?

Правові відносини за договором найму (оренди) транспортного засобу регулюються § 5 глави 58 ЦКУ. Варто окремо нагадати, що договір найму транспортного засобу за участю фізичної особи підлягає нотаріальному посвідченню (ч. 2 ст. 799 ЦКУ).
  
   Порядок оподаткування доходів фізичних осіб встановлено ПКУ. Форма податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку (форма № 1ДФ) і Порядок заповнення та подання податковими агентами податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку затверджені наказом ДПАУ від 24.12.2010 р. № 1020 (далі – Порядок № 1020).
  
   При цьому ознаки доходів, які зазначені у додатку до Порядку № 1020, встановлені відповідно до конкретних норм ПКУ з оподаткування доходів фізичних осіб. Тобто розглядати їх варто разом.
  
   На перший погляд зазначена у запитанні орендна плата відповідає пп. 164.2.5 ПКУ, згідно з яким до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається дохід від надання майна в лізинг, оренду або суборенду (строкове володіння та/або користування), визначений у порядку, встановленому п. 170.1 ПКУ. Зазначеному пп. 164.2.5 ПКУ відповідає ознака доходу «106». Але варто звернути особливу увагу на посилання на п. 170.1 ПКУ, який присвячений оподаткуванню доходу від надання нерухомості в оренду (суборенду), житловий найм (піднайм).
  
   З урахуванням цього, на нашу думку, за ознакою доходу «106» у формі № 1ДФ відображаються лише доходи, отримані від надання в оренду нерухомого майна.
  
   Що стосується доходів у вигляді орендної плати за отриманий в оренду автомобіль (рухоме майно), то такі доходи цілком відповідатимуть пп. 164.2.2 ПКУ, згідно з яким до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються суми винагород та інших виплат, нарахованих (виплачених) платнику податку відповідно до умов цивільно-правового договору. Таким доходам відповідає ознака доходу «102» у формі № 1ДФ. До речі, аналогічної думки щодо ознаки доходу при оренді транспортного засобу дотримуються податкові органи (див. запитання-відповідь в «Єдиній базі податкових знань»).
  
   Таким чином, вважаємо, що сума орендної плати, яка виплачується фізичній особі за договором оренди автомобіля (рухомого майна), повинна відображатися у формі № 1ДФ з ознакою доходу «102».
  
   На завершення нагадаємо, що при правовідносинах за договорами найму (оренди) як рухомого, так і нерухомого майна, на суми орендної плати на користь фізичних осіб єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування не нараховується (лист ПФУ від 10.08.2011 р. № 16534/03-20).
  
   Олег Коваль
   Консалтингова компанія «ЕКСПЕРТ»
  
   Дата підготовки 25.01.2012
 
По материалам: ЛИГА:ЗАКОН

Немає коментарів:

Дописати коментар