четвер, 21 лютого 2013 р.

Як відображаються в бухгалтерському та податковому обліку нестачі?


Відображення в бухгалтерському обліку.
   
   Згідно з пп. «Б» пп. 11.12 Інструкції по інвентаризації основних засобів, нематеріальних активів, товарно-матеріальних цінностей, грошових коштів і документів та розрахунків, затвердженою наказом МФУ від 11.08.94 р. № 69 (далі - Інструкція № 69), при регулюванні інвентаризаційних різниць у разі виявлення нестач, останні повинні бути
віднесені на винних осіб.
   
   При цьому якщо конкретні винні особи не встановлені, сумові різниці у вигляді перевищення сум нестач над надлишками розглядаються в якості нестачі цінностей понад норми природного убутку з віднесенням їх до складу інших витрат операційної діяльності (абз. 2 пп. «Б» пп. 11.12 Інструкції № 69).
   
   Тому суми виявлених нестач згідно Інструкції про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємств і організацій, затвердженою наказом МФУ від 30.11.99 р. № 291, у бухгалтерському обліку відображаються проводкою: Дт 947 «Нестачі і втрати від псування цінностей »Кт 20, 28 - на суму балансової вартості відсутніх товарів.
   
   Одночасно із списанням цінностей, винних у нестачі яких не встановлено, балансова вартість списаних активів зараховується на позабалансовий субрахунок 072 «Невідшкодовані нестачі і втрати від псування цінностей».
   
   У разі прийняття в майбутньому рішення про відшкодування збитку сума, що підлягає до відшкодування винною особою, відображається у складі іншого операційного доходу проводкою: Дт 375 «Розрахунки по відшкодуванню завданих збитків» Кт 716 «Відшкодування раніше списаних активів».
   
   Відповідно, балансова вартість відшкодованих збитків списується з позабалансового субрахунку 072 "Невідшкодовані нестачі і втрати від псування цінностей».
   
   Відображення в обліку з податку на прибуток.
   
   Відповідно до пп. «І» пп. 138.8.5 ПКУ до складу загальновиробничих витрат включаються, зокрема, нестачі і втрати від псування матеріальних цінностей у межах норм природного убутку згідно із затвердженими центральними органами виконавчої влади нормам. Крім того, п. 140.3 ПКУ передбачено, що при визначенні об'єкта оподаткування до витрат не відноситься сума фактичних втрат товарів, крім втрат у межах норм природного убутку.
   
   Наведені норми ПКУ свідчать про відсутність у розглянутій ситуації підстав для відображення в податковому обліку сум виявлених нестач.
   
   Відображення в обліку з ПДВ.
   
   Згідно з п. 198.3 ПКУ податковий кредит звітного періоду складається із сум податку, нарахованих (сплачених) платником у зв'язку з придбанням та виготовленням товарів та послуг з метою їх подальшого використання в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку. Отже, при списанні ТМЦ на цілі, не пов'язані з господарською діяльністю, платник податку зобов'язаний відкоригувати податковий кредит за такими придбаним раніше ТМЦ.
   
   Коригування проводиться шляхом виписки податкової накладної на умовний продаж виходячи з вимог п. 189.1 ПКУ (поставка товару в межах балансу платника податку для невиробничого використання).
   
   Володимир Димань
   ТОВ АФ «Профі-Аудит»
   
   Дата підготовки 02.02.2012

За матеріалами: ЛІГА: ЗАКОН

Немає коментарів:

Дописати коментар