середу, 20 лютого 2013 р.

Алгоритм проведення юридичною особою перерахунку сум доходів і наданих податкових соціальних пільг фізичній особі

Алгоритм проведення юридичною особою перерахунку сум доходів та наданих фізичній особі податкових соціальних пільг складається з урахуванням положень пп. 169.4.1 п. 169.4 ст. 169, пп. 169.4.2 п. 169.4 ст. 169, пп. 169.4.4 п. 169.4 ст. 169, абзацу третього п. 167.1 ст. 167 розділу IV Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями ( далі – ПКУ). Перерахунок податкової соціальної пільги проводиться з метою забезпечення виконання норми ПКУ щодо обмеження розміру заробітної плати звітного податкового місяця, який дає право платнику податку на застосування податкової соціальної пільги, та перевірки правильності нарахування податку на доходи фізичних осіб за кожний окремий податковий період (місяць).
  
   Відповідно до пп. 169.4.1 п. 169.4 ст. 169 розділу IV ПКУ податкова соціальна пільга застосовується до доходу, нарахованого на користь платника податку протягом звітного податкового місяця як заробітна плата (інші прирівняні до неї відповідно до законодавства виплати, компенсації та винагороди), якщо його розмір не перевищує суми, що дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 гривень. Згідно із пп. 169.4.2 п. 169.4 ст. 164 ПКУ роботодавець платника податку зобов'язаний здійснити, у тому числі за місцем застосування податкової соціальної пільги, з урахуванням положень абзацу третього п. 167.1 ст. 167 ПКУ, перерахунок суми доходів, нарахованих такому платнику податку у вигляді заробітної плати, а також суми наданої податкової соціальної пільги: - за наслідками кожного звітного податкового року під час нарахування заробітної плати за останній місяць звітного року; - під час проведення розрахунку за останній місяць застосування податкової соціальної пільги у разі зміни місця її застосування за самостійним рішенням платника податку або у випадках, визначених пп. 169.2.3 п.169.2 ст.169 ПКУ (обмеження щодо застосування податкової соціальної пільги); - під час проведення остаточного розрахунку з платником податку, який припиняє трудові відносини з таким роботодавцем.
   
   Відповідно до абзацу третього п. 167.1 ст. 167 ПКУ платники податку, які подають податкові декларації за податковий (звітний) рік згідно з пп. "є" п. 176.1 ст. 176 ПКУ, застосовують ставку податку 17 відсотків до частини середньомісячного річного оподатковуваного доходу, що перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року. Розмір середньомісячного річного оподатковуваного доходу розраховується як сума загальних місячних оподатковуваних доходів, зазначених в абзаці першому цього пункту, поділена на кількість календарних місяців, протягом яких платником податку було одержано такі доходи у податковому (звітному) році, за який здійснюється декларування. Алгоритм перерахунку суми доходів, нарахованих фізичній особі у вигляді заробітної плати, а також сум наданої податкової соціальної пільги: - визначається загальний річний оподатковуваний доход фізичної особи, який розраховуються шляхом додавання місячних оподатковуваних доходів; -розраховується сума середньомісячного оподатковуваного доходу шляхом ділення суми загального річного оподатковуваного доходу на кількість календарних місяців; -якщо розмір розрахованого середньомісячного оподатковуваного доходу в межах десятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового року, проводиться перерахунок податкової соціальної пільги; -якщо розмір середньомісячного оподатковуваного доходу перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового року, то проводиться перерахунок податку з застосування підвищеної ставки 17%; -перерахунок полягає в уточненні виплачуваних протягом року місячних доходів з урахуванням сум, які були нараховані безпосередньо за відповідні звітні місяці (відпускні, лікарняні тощо).
  
   Уточнені місячні оподатковувані доходи розраховуються кожний окремо як об"єкти оподаткування; - розрахована по кожному місяцю сума оподатковуваного доходу порівнюється: 1)з граничною сумою доходу, який дає право платнику податку на застосування податкової соціальної пільги; 2)з сумою доходу, яка визначається для оподаткування за ставкою 15%. -проводиться кінцеве оподаткування розрахованого оподатковуваного доходу і визначається сума податку по кожному місяцю окремо; - проводиться розрахунок остаточної річної суми податку, яка складається з сум податків, визначених за наслідками перерахунку кожного окремого місячного оподатковуваного доходу; -у разі перевищення річної розрахункової суми податку над фактично утриманим податком за рік визначається сума недоплати; -сума такої недоплати стягується роботодавцем за рахунок суми будь-якого оподатковуваного доходу (після його оподаткування) за відповідний місяць, а в разі недостатності суми такого доходу - за рахунок оподатковуваних доходів наступних місяців, до повного погашення суми такої недоплати; -якщо внаслідок проведення остаточного розрахунку з платником податку, який припиняє трудові відносини з роботодавцем, виникає сума недоплати, що перевищує суму оподатковуваного доходу платника податку за останній звітний період, то непогашена частина такої недоплати включається платником податку до складу податкового зобов’язання за наслідками звітного податкового року та сплачується ним самостійно.
 
По материалам: Сектор взаємодії із ЗМІ та громадськістю ДПС у Волинській області

Немає коментарів:

Дописати коментар