середу, 20 лютого 2013 р.

Актуальні питання оподаткування приватних підприємців

 - Підприємець на загальній системі оподаткування - неплатник ПДВ. Як показувати вартість придбаних товарно-матеріальних цінностей у графі 5 Книги обліку доходів і витрат: з ПДВ чи без?
  
   - Оскільки ви не платник ПДВ, то загальна вартість придбаних товарно-матеріальних цінностей повинна фігурувати в складі витрат разом із сумою ПДВ, який до неї входить.
  
   Графа 5 Книги обліку доходів і витрат, яку ведуть фізособи-підприємці, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, та фізичні особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність ( далі - Книга), - одна із граф блоку витрати виробництва (обігу) (сьогодні витрати операційної діяльності).
  
   Отже, загальну вартість придбаних товарно-матеріальних цінностей у ній показують, ураховуючи вимоги до витрат операційної діяльності з р. III ПКУ п.177.4 ст. 177.
  
   - Підприємець-загальносистемник, ремонтую комп'ютерну та побутову техніку. Трапляється, акти за послугами підприємства підписують в одному місяці, а оплачують - у наступному. Або навпаки, спочатку аванс, а акт закриваю через місяць-два. Підкажіть, коли щодо цих операцій фіксувати доход: за актом чи оплатою?
  
   - Доход за «ремонтними » послугами треба вписати до Книги обліку доходів і витрат за фактом їх оплати. Такий висновок випливає з п.3.3 Порядку № 1025 і п. 177.2 ПКУ. Перший мовить, що в графі 3 Книги обліку доходів і витрат фіксують фактично отриману суму доходу, а доходом п. 177.2 ПКУ називає виручку в грошовій та не грошовій формах.
  
   У підсумку, якщо читати ці дві норми разом, дійдемо такого умовиводу: до графи 3 Книги обліку доходів і витрат записують фактично одержану виручку.
  
   Отже, відповідний запис у ній має з'явитися не раніше, ніж підприємець одержить грошові знаки від свого клієнта в оплату за послуги.
 
По материалам: ДПА у Донецькій області

Немає коментарів:

Дописати коментар