середу, 20 лютого 2013 р.

Чи можна виписати одну підсумкову податкову накладну останнім числом місяця відповідно до видаткової накладної, а не датою авансу?


Підприємство продає паливо за паливними картами. Аванс від покупця приходить на картку і списується в міру вибірки палива протягом місяця. Податкову накладну на аванс неможливо виписати правильно, оскільки невідомо, яке паливо потім заправить клієнт і за якою ціною.
  
Чи можна виписати одну підсумкову податкову накладну останнім числом місяця відповідно до видаткової накладної, а не датою авансу? Чи можемо ми застосувати п. 15 Порядку виписки податкових накладних про безперервності поставок?
   
   Застосовувати в даному випадку п. 15 Порядку виписки податкових накладних, затвердженого наказом Мінфіну від 01.11.2011 р. № 1379 (далі - Порядок № 1379), можна тільки якщо підприємство має безперервний або ритмічний характер поставок при постійних зв'язках із покупцем і при цьому до зведеної податкової накладної обов'язково додається реєстр товаротранспортних накладних чи інших відповідних супроводжувальних документів, якими підтверджується поставка товарів.
   
   А якщо відпуск палива здійснюється на АЗС, то підприємство не зможе представляти клієнтам документи, що підтверджують поставку палива. Згідно з Інструкцією про порядок приймання, транспортування, зберігання, відпуску та обліку нафти і нафтопродуктів на підприємствах і організаціях України, затвердженої наказом від 20.05.2008 р. № 281/171/578/155, в кінці місяця підприємство зможе надати клієнтам тільки відомість про відпустку нафтопродуктів за формою № 16-НП. Таку відомість проблематично назвати документом, про які йде мова в п. 15 Порядку № 1379.
   
   Згідно з листом Мінтрансу від 25.02.2008 р. № 563-04/09/14-08 вимоги до обігу, використання і зберігання паливних карт встановлюються договором на відпуск ПММ за паливними картками між продавцем і покупцем. У листі також зазначено, що використання паливної картки забезпечує можливість контролювати витрати палива, реалізованого за такими картками в літрах або в гривнях, що також дозволяється встановлювати умовами договору.
   
   Принагідно зауважимо, що паливна карта - це платіжна картка, спеціальний платіжний засіб у вигляді пластикової чи іншого виду картки, що використовується для ініціювання переказу коштів з рахунку платника з метою оплати вартості товарів.
   
   Таким чином, отримання грошових коштів від покупця за допомогою паливної картки до фактичного відпуску йому палива означає звершення першої події для мети виникнення податкових зобов'язань з ПДВ. На таку дату постачальник - платник ПДВ зобов'язаний виписати податкову накладну (п. 187.1 та п. 201.7 ПКУ). А покупець, природно, буде вимагати таку накладну для цілей відображення податкового кредиту.
   
   Для розглянутої ситуації можна запропонувати вказати в договорі номери паливних карт і відповідний їм вид палива. Тоді після отримання передоплати в податковій накладній можна буде визначити вид палива, передбачуваного до відпустки, його ціну на дату передоплати та розрахувати кількість. Водієві, яка пред'явила паливну карту, за якою проведена передоплата, доведеться відпускати те паливо, яке відповідає пред'явленої паливної карті згідно з умовами договору.
   
   Якщо ж поставка палива покупцям здійснюється транспортом і є товаросупровідні документи або покупці здійснюють самовивіз палива та надають такі документи, то за наявності безперервних або ритмічних поставок і при постійних зв'язках із покупцями можна, керуючись п. 15 Порядку № 1379, виписувати зведену податкову накладну кожному такому покупцеві не рідше одного разу на місяць. Відповідні умови рекомендується включити в договір з покупцем.
   
   Згідно з п. 201.7 ПКУ податкова накладна виписується на кожну повну або часткову поставку товарів, а також на суму коштів, що надійшли на поточний рахунок як попередня оплата (аванс). Недотримання цієї норми розглядається як порушення порядку ведення податкового обліку. Якщо таке порушення призведе до заниження податкових зобов'язань поточного податкового періоду, то до платника за результатами податкової перевірки можуть бути застосовані фінансові санкції, передбачені ст. 123 ПКУ, та адміністративні штрафи до посадових осіб (ст. 1631 КпАП). Якщо ж порушення буде полягати тільки в неправильній даті виписки податкової накладної (правильна і неправильна дата в одному податковому періоді), то вважаємо, що до посадової особи постачальника можуть застосувати лише адмінштраф. У теж час покупець під час перевірки може позбутися права на податковий кредит, так як в податковій накладній буде вказаний неправильний обов'язковий реквізит - дата виписки податкової накладної (п. 201.1 ПКУ).
   
   
   Ірина Киян
   керівник відділу консалтингу АФ «АленАудит»
    
   Максим Зіньковський
   консультант з питань бухгалтерського та податкового обліку АФ «АленАудіт»
   
   Дата підготовки 20.01.2012
   ____________
   
   Всеукраїнська мережа ЛІГА: ЗАКОН

Немає коментарів:

Дописати коментар