середу, 20 лютого 2013 р.

Дохід від діяльності, не зазначеної у свідоцтві платника єдиного податку третьої групи, оподатковується за звичайною ставкою ЄП

Як оподатковується дохід фізичної особи-підприємця — платника єдиного податку третьої групи, отриманий від провадження діяльності, не зазначеної у свідоцтві платника єдиного податку та яка відповідальність застосовується до такого платника єдиного податку?
  
   Відповідно до пп. 3 п. 291.4 ст. 291 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-IV із змінами та доповненнями (далі — ПКУ) до платників єдиного податку, які відносяться до третьої групи належать фізичні особи — підприємці, які протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв: не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 20 осіб; обсяг доходу не перевищує 3000000 гривень. П. 291.5 ст. 291 ПКУ визначено перелік суб’єктів господарювання, які не можуть бути платниками єдиного податку.
  
   Згідно із п. 293.3 ст. 293 ПКУ відсоткова ставка єдиного податку для третьої групи платників єдиного податку встановлюється у розмірі:
  
   1) 3 відсотки доходу — у разі сплати податку на додану вартість згідно з ПКУ;
  
   2) 5 відсотків доходу — у разі включення податку на додану вартість до складу єдиного податку.
  
   Також п. 293.4 ст. 293 ПКУ передбачено, що ставка єдиного податку встановлюється для платників єдиного податку третьої групи у розмірі 15 відсотків:
  
   - до суми перевищення обсягу доходу, визначеного у пп. 3 п. 291.4 ст. 291 ПКУ;
  
   - до доходу, отриманого при застосуванні іншого способу розрахунків, ніж зазначений у главі 1 розділу XIV ПКУ;
  
   - до доходу, отриманого від здійснення видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування.
  
   Ставка єдиного податку у розмірі 15 відсотків до доходу, отриманого від провадження діяльності, не зазначеної у свідоцтві платника єдиного податку, ПКУ передбачена лише для платників першої та другої групи (пп. 2 п. 293.4 ст. 293 ПКУ). Відповідно до пп. 4 п. 299.15 ст. 299 ПКУ свідоцтво платника податку анулюється органом державної податкової служби у випадку здійснення видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування — в останній день податкового (звітного) періоду, в якому здійснювалися такі види діяльності. Платники єдиного податку несуть відповідальність відповідно до ПКУ за правильність обчислення, своєчасність та повноту сплати сум єдиного податку, а також за своєчасність подання податкових декларацій (п. 301.1 ст. 300 ПКУ).
  
   Враховуючи вищенаведене, до доходу, отриманого від провадження діяльності, не зазначеної у свідоцтві платника єдиного податку, віднесеного до третьої групи, застосовується ставка у розмірі 3 або 5 відсотків (залежно від того, яка ставка зазначена в свідоцтві платника єдиного податку). У разі якщо дохід отриманий від провадження діяльності, не зазначеної у свідоцтві платника єдиного податку, віднесеного до третьої групи, ще є доходом, отриманим від здійснення видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування, то до такого доходу застосовується ставка єдиного податку у розмірі 15 відсотків та свідоцтво такого платника єдиного податку анулюється органом ДПС в останній день податкового (звітного) періоду, в якому здійснювалися такі види діяльності.
  
   ДПА у Волинській області
 
По материалам: Частный предприниматель

Немає коментарів:

Дописати коментар