четвер, 21 лютого 2013 р.

Як багато платників податку на прибуток потрапили в пастку


Як відомо до 20 лютого 2013-го року багато платників податків повинні були сплатити до бюджету авансові внески згідно з п. 2 підрозділу 4 розділу ХХ і ст. 57.1 Податкового кодексу України ("ПКУ"). Фактично ж, практика сплати авансових внесків існує вже давно у вигляді переплат до бюджету за окремими видами податків, які потім зараховуються в
рахунок майбутніх податкових зобов'язань. Тому на початку 2013 року більшість таких платників зіткнулися з проблемою - переплати з податку на прибуток за попередні податкові періоди не можуть бути зараховані в рахунок таких авансових внесків.
   
   Ситуація склалася у зв'язку з тим, що Міністерство фінансів України ввело нові коди Класифікації доходів бюджету для авансового внеску, відмінного від сплати податку на прибуток. У зв'язку з цим, податкові органи стверджують, що вони не можуть провести залік податків, які сплачуються на різні коди. На заяви про зарахування надміру сплаченого податку на прибуток в рахунок авансових внесків більшість платників отримали відмови, тому що авансовий внесок і податок на прибуток враховуються на різних кодах Класифікації доходів держбюджету, а тому їх зарахувати неможливо.
   
   Таким чином, склалася ситуація, коли платники податків, у яких була переплата податку на прибуток, повинні звертатися з заявою про повернення сум надміру сплачених податків і окремо щомісяця сплачувати авансовий внесок. Оскільки у держбюджеті коштів на повернення сум надміру сплаченого податку не знаходиться, то заяви платників про повернення переплачених сум податку на прибуток (відповідно до ст. 43 ПКУ), органи ДПС або ігнорують або тягнуть час, а при можливості - відмовляють у поверненні.
   
   Оскільки повернути з бюджету переплати з податків практично неможливо, то багато платників виявилися в податковій пастці - у них є великі переплати з податку на прибуток, є зобов'язання сплачувати авансовий внесок щомісяця в дуже короткі терміни на окремий рахунок, відкритий в казначействі, але можливість використовувати цю переплату для заліку авансових внесків платникам не надана. Таким чином, створена ситуація, коли платник податків сплачує податок на прибуток двічі. Проте такі рішення і узагальнюючі податкові консультації прямо суперечать нормам НКУ і порушують права платників, передбачені в ст. 17.1.10 ПКУ, відповідно до якої платник податків має право на залік або повернення надміру сплачених податків.
   
   Більш того, згідно узагальнюючим роз'ясненням ДПСУ, авансовий внесок є "узгодженим податковим зобов'язанням" (хоча така позиція прямо суперечить нормам НКУ). Відповідно, якщо платник в спробах зарахувати переплати з податку на прибуток в рахунок авансового внеску пропустив встановлені терміни (до 18 січня, до 20 лютого і т. д.) для оплати авансового внеску, то податкові органи, швидше за все, почнуть нараховувати пеню.
   
   Що ж робити платнику в такій ситуації? На жаль, звертатися до суду та оскаржувати рішення / дії податкових органів. Звернувшись до органу ДПС за місцем реєстрації з проханням про переведення частини зайво сплаченої суми податку на прибуток в рахунок авансового внеску з новим кодам для оплати авансового внеску з податку на прибуток і отримавши відмову, платник може подати до суду відповідну скаргу і попросити суд зобов'язати податковий орган зарахувати суми надміру сплаченого податку в рахунок авансового платежу на підставі ст. 17.1.10 ПКУ. Отримавши позитивне судове рішення, податковий орган буде зобов'язаний перевести частину суми податку на прибуток в рахунок авансового внеску, оскільки невиконання рішення суду тягне за собою кримінальну відповідальність.
   
   Якщо ж платнику податків встигли донарахувати і виставити для сплати суму пені (згідно зі ст. 129 ПКУ) у зв'язку з несплатою авансового внеску у встановлені терміни, то таке рішення податкових органів потрібно обов'язково оскаржувати як незаконне, оскільки згідно ПКУ "авансовий внесок" (всупереч думці ДПСУ) не є "узгодженим податковим зобов'язанням", а тому пеня за пропуски строку сплати застосовуватися не може.
   
   Поки немає практики оскарження або врегулювання даної проблеми іншим способом, однак підстави для оскарження подібних рішень органів ДПС є, оскільки вони суттєво обмежують права платників податків.
   
   Автор: Валерія Тарасенко
   радник правової групи "Павленко і Побережнюк"

"Ексклюзив газети "Дело"

Немає коментарів:

Дописати коментар