понеділок, 25 лютого 2013 р.

При відрядження працівник використав власні гроші на госппотреби: в який термін підприємство повинно повернути кошти працівнику


   Податкова стверджує, що питання відшкодування витрат, понесених працівником при купівлі товарів для підприємства, та інші питання правомірності використання власних готівкових коштів працівниками для вирішення виробничих (господарських) питань відносяться до майнових відносин між суб'єктом господарювання та працівником і регулюються ЦКУ. Нормами ПКУ та Положенням про ведення касових операцій у національній валюті в Україні не регулюються зазначені питання.
   
   Підтверджують це і фахівці Мінпраці. Так, у листі N 193/06/186-09 від 10.08.2009 р. вони підкреслюють, що чинним законодавством не встановлений граничний термін розрахунків з працівником, який витратив їх з власної кишені.
   
   Скажемо більше, законодавство не ставить перед підлеглим конкретні строки для подання звіту про використання свої коштів. Але й затягувати з поданням звіту не рекомендуємо, адже згідно зі ст. 1159 ЦКУ: "особа, яка вчинила дії в інтересах іншої особи без її доручення, зобов'язана негайно після закінчення цих дій надати особі, в майнових інтересах якої були вчинені дії, звіт про ці дії і передати їй усе, що при цьому було одержано". А вимогу негайності кожен розцінює по-різному. Для одних це година, для інших - день, а для когось може бути і місяць. Щоб розбіжностей у розумінні не було, можна цей момент розписати наказом по підприємству або викласти окремим додатком до наказу про облікову політику.
   
   Відтворення матеріалу у будь-якій формі повністю або частково можливо лише з письмового дозволу Компанії "Дінай"

Немає коментарів:

Дописати коментар