понеділок, 25 лютого 2013 р.

На підставі яких первинних документів можна віднести до витрат оплату за отримання витягу з Єдиного державного реєстру?



   Відповідно до ч. 5 ст. 20 Закону № 755 за одержання витягу, довідки та виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців (далі - ЄДР) справляється плата, розмір та порядок внесення якої визначаються Міністерством юстиції України. Розмір цієї плати не може перевищувати розміру адміністративних витрат.
   
   Документом, що підтверджує внесення плати за отримання відомостей з ЄДР, є копія квитанції, видана банком, або копія платіжного доручення з відміткою банку, що додається до запиту про подання відомостей з цього держреєстру (ч. 7 ст. 20 Закону № 755 та п. 1.12 Порядку № 1846/5).
   
   Згідно з п. 3.5 Порядку № 1846/5 держреєстратор протягом 2-х робочих днів з дати отримання запиту про подання витягу видає запитувачу довідку про вартість уявлення витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців (далі - Довідка) за формою, наведеною в додатку 5 до цього Порядку, або повідомляє у письмовій формі про відмову в його уявленні.
   
   Витяг видається протягом робочого дня після подання документа, що підтверджує внесення плати за отримання витягу на підставі довідки про вартість витягу з ЄДР (п. 3.7 Порядку № 1846/5).
    
   Відповідно до абз. «Ж» пп. 138.10.6 ПКУ витрати на придбання ліцензій та інших спеціальних дозволів, виданих держорганами для здійснення господарської діяльності, у т. ч. витрати на плату за реєстрацію підприємства в органах держреєстрації з метою визначення об'єкта оподаткування податком на прибуток, відображаються у складі інших витрат звичайної діяльності , не пов'язаних безпосередньо з виробництвом та / або реалізацією товарів, виконанням робіт, наданням послуг.
   
   ДПСУ в листі від 22.11.2012 р. № 5744/0/61-12/15-1415 щодо виписки податкової накладної та акту виконаних робіт, з метою віднесення витрат, пов'язаних з отриманням витягів (довідок) з ЄДР до складу витрат, повідомила таке .
   
   Документом, що підтверджує внесення плати за подання відомостей, публікацію повідомлень з ЄДР, резервування найменування юридичної особи та видачу відповідних довідок, є копія квитанції, видана банком, або копія платіжного доручення з відміткою банку.
   
   Згідно з абз. «Ж» пп. 138.10.2 ПКУ до складу інших витрат включаються адмінвитрати, спрямовані на обслуговування та управління підприємством, а саме інші витрати загальногосподарського призначення.
   
   На думку податкового органу, витрати по отриманню витягів (довідок) з ЄДР включаються до складу витрат платника податку за умови наявності належним чином оформлених документів, що підтверджують зв'язок таких витрат з його господарською діяльністю.
   
   На думку «Б & З», первинними документами, що підтверджують витрати, пов'язані з отриманням витягів (довідок) з ЄДР, є:
   
   • видана банком квитанція або платіжне доручення з відміткою банку, копії яких додаються до запиту про подання відомостей з цього держреєстру;
   
   • довідка про вартість витягу з ЄДР за формою, наведеною в додатку 5 до Порядку № 1846/5.
   
   Щодо правомірності відмови видати податкову накладну та акт виконаних робіт за фактом видачі платних довідки та виписки з ЄДР ДПСУ в листі від 22.11.2012 р. № 5744/0/61-12/15-1415 повідомила, що операції поставки державних платних послуг фізичним або юридичним особам органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, а також іншими особами, уповноваженими ними або законодавством надавати зазначені послуги, обов'язковість отримання (подання) яких встановлюється законодавством, включаючи плату за реєстрацію, видачу ліцензії, сертифікатів у вигляді зборів, державного мита і т. п ., звільняються від оподаткування ПДВ на підставі пп. 197.1.18 ПКУ.
   
   У разі звільнення від оподаткування у випадках, передбачених ст. 197 ПКУ, у податковій накладній робиться запис «Без ПДВ» з посиланням на відповідний пункт та / або підпункт зазначеної статті (п. 201.3 ПКУ).
   
   Сума плати за отримання витягу з ЄДР відображається у рядку 11.1 або 11.2 Декларації з ПДВ.
   
    
   автор: Олена Бондаренко,
   заст. головного редактора «Б & З»
   
    
   Правовий глосарій:
   
   1. ПКУ - Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.
   
   2. Закон № 755 - Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» від 15.05.2003 р. № 755-IV.
   
   3. Порядок № 1846/5 - Порядок подання відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 14.12.2012 р. № 1846/5.

Немає коментарів:

Дописати коментар