неділю, 17 лютого 2013 р.

Свідоме зменшення податку в декларації не є кримінальним ухиленням


ВАСУ звернув увагу на рішення ВСУ, згідно з яким, коли посадова особа суб'єкта підприємництва з метою ухилення від сплати податків навмисне включило до податкового кредиту податкові накладні ТОВ, знаючи, що це суспільство не є платником ПДВ, і це призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів в особливо великих розмірах, а також
внесло в декларацію з ПДВ завідомо неправдиві відомості, внаслідок чого суб'єктом підприємницької діяльності не було сплачено податок, такі дії не можна кваліфікувати за ч. 3 ст. 212 і ч. 2 ст. 366 ККУ як ухилення від сплати податку, яке призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів в особливо великих розмірах, і як службове підроблення, що спричинило тяжкі наслідки.
   
   Обгрунтовуючи такий висновок, ВСУ виходив з того, що для інкримінування особі заподіяння його діями певних наслідків необхідно наявність прямої і безпосередньої, а не непрямої причинного зв'язку між його діями і певними наслідками.
   
   Отже, для звинувачення особи у скоєнні службового підроблення, заподіянні його діями тяжких наслідків, визначення яких дається в п. 4 примітки до ст. 364 ККУ, необхідно, щоб такі наслідки знаходилися в прямому причинному зв'язку саме з діями, зазначеними в диспозиції ч. 1 ст. 366 ККУ (лист від 12.02.2013 р. № 223-286/0/4-13).

За матеріалами: ЛІГА: ЗАКОН

Немає коментарів:

Дописати коментар