вівторок, 19 лютого 2013 р.

Реєстрація податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних, у разі якщо такі податкові накладні залишаються у продавця товарів / послуг

Відповідно до пункту 6 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Державної податкової адміністрації України від 21.12.2010 року №969, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 29.12.2010 року за № 1401/18696 (далі – Порядок №969), податкова накладна складається у двох примірниках (оригінал і копія) у день виникнення податкових зобов’язань. При цьому у верхній лівій частині податкової накладної робляться відповідні відмітки (потрібне виділяється поміткою „Х”).
  
   Згідно з пунктом 6.1 Порядку №969, оригінал податкової накладної надається покупцю (отримувачу) товарів/послуг на його вимогу. Податкова накладна, яка відповідно до пункту 11 підрозділу 2 розділу ХХ Податкового кодексу України (далі – ПКУ) підлягає реєстрації у Єдиному реєстрі податкових накладних, надається покупцю тільки після такої реєстрації. При цьому у верхній лівій частині податкової накладної робляться відповідні відмітки (виділяється поміткою „Х”).
  
   Пунктом 8 Порядку №969 визначено, що всі примірники податкових накладних, окремі особливості заповнення яких викладені в підпунктах 8.1 – 8.4 цього пункту, залишаються в особи, що їх виписала, і зберігаються відповідно до викладеного в пунктах 6.1 та 6.4 цього Порядку. У верхній лівій частині оригіналу такої податкової накладної робиться відповідна помітка „Х” та зазначається відповідний тип причини. Враховуючи вищезазначене, у Єдиному реєстрі податкових накладних підлягають реєстрації тільки ті податкові накладні, які надаються покупцю та відповідають вимогам, визначеним пунктом 11 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ.
  
   Отже, податкові накладні, які відповідно до пункту 8 Порядку №969 залишаються у продавця товарів/послуг, незалежно від суми ПДВ, зазначеній в такій податковій накладній, не підлягають реєстрації у Єдиному реєстрі податкових накладних. При цьому, платником ПДВ у верхній лівій частині у полі „Залишається у продавця” оригіналу такої податкової накладної робиться відповідна помітка „Х” та зазначається відповідний тип причини.
 
По материалам: ДПА у Дніпропетровській області

Немає коментарів:

Дописати коментар