понеділок, 18 лютого 2013 р.

Довідка за ф. N 4-ОПП для осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність

Відповідно до п. 6.9 розділу VI Порядку, затвердженого наказом Мінфіну N 1588 від 09.12.2011 р., особи, що здійснюють незалежну професійну діяльність, повинні бути взяті на облік за місцем постійного проживання. Після реєстрації таким особам видається довідка за ф. N 4-ОПП із зазначенням у полі "повне найменування або прізвище, ім'я, по батькові
для фізичної особи" виду професійної діяльності "Приватний нотаріус", "Адвокат" тощо.
  
   Але є певні нюансі, про які податківці вказують у даному листі.
  
   Перш за все контролери зазначають, що фізична особа, яка здійснює адвокатську діяльність, не може бути підприємцем у межах такої адвокатської діяльності. Але в той же час чинним законодавством не забороняється фізичній особі – адвокату, бути підприємцем та здійснювати іншу підприємницьку діяльність.
  
   Звідси два варіанти вигляду вище згаданого реквізиту ф. N 4-ОПП:
  
   - якщо адвокат не займається підприємницькою діяльністю, то вид професійної діяльності буде лише "Адвокат";
  
   - якщо адвокат вирішив зайнятись паралельно якоюсь підприємницькою діяльністю, то в такому випадку від подає до органу ДПС заяву за ф. N 5-ОПП з позначкою "Зміни" та копію документа, що підтверджує право фізичної особи на ведення незалежної професійної діяльності. Відповідно до цього вид професійної діяльності буде викладено у такій формі: "Фізична особа – підприємець, адвокат".
  
   Що стосується нотаріуса, то тут чітко говориться - він не може займатися підприємницькою діяльністю, тобто не може бути фізособою-підприємцем (ст. 3 Закону "Про нотаріат"). А, отже, вид діяльності в ф. N 4-ОПП буде зазначено як "Приватний нотаріус".
  
   Нагадуємо, що для фізичних осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність, ця довідка є свідоцтвом про реєстрацію в органі ДПС.
  
   ----------------------.
  
   Лист Державної податкової служби України N 1004/7/18-3117 від 17.01.2013 р
  
   Відтворення матеріалу у будь-якій формі повністю або частково можливо лише з письмового дозволу Компанії "Дінай"

Немає коментарів:

Дописати коментар