понеділок, 18 лютого 2013 р.

Відмова від добровільного анулювання реєстрації платника ПДВ


Підприємству, у якого невеликий річний дохід, прийшло письмове пропозицію з податкової інспекції про те, щоб добровільно подати заяву про анулювання реєстрації платника ПДВ. Чим обгрунтувати відмову?
Дійсно, якщо загальна вартість оподатковуваних операцій за останні 12 календарних місяців менші 300000 грн. (Без ПДВ) і з бюджетом
проведені розрахунки - сплачено податкові зобов'язання, то відповідно до пп. «А» п. 184,1 НКУ і пп. «А» п. 1 р. V Положення № 978 платник податків має право з власної ініціативи подати заяву про анулювання свідоцтва ПДВ. Це право (не обов'язок!) Обумовлено нормами п. 184,2 НКУ, де зазначено, що анулювання реєстрації на підставі пп. «А» п. 184,1 здійснюється за заявою платника податку, а не за самостійним рішенням податкового органу.
Саме тому, навіть не дочекавшись закінчення 12 календарних місяців, ДПІ просить здати свідоцтво платника ПДВ.
Підприємству в цьому випадку можна рекомендувати направити в ДПІ пояснення з посиланням на вищевказані норми.
Тут слід звернути увагу на підступну норму пп. «І» п. 184,1 НКУ, яким встановлено, що якщо обсяг постачання товарів / послуг зареєстрованого платника податку іншим платникам цього податку за останні 12 календарних місяців сукупно становить менше 50% загального обсягу поставок, то вже не за заявою платника, а за самостійним рішенням податкового органу підприємство може втратити свідоцтво платника ПДВ.
На місцях це трапляється часто - за даними додатків до декларації з ПДВ податковий орган вже без допомоги платника податків «накопичує» (моніторить) відповідні операції і приймає рішення, про яке сповіщає платника податку. При цьому якщо в останньому податковому періоді на обліку у платника податку залишаються товари та необоротні активи, при придбанні яких суми податку були включені до податкового кредиту, в нього виникає обов'язок застосувати норми п. 184,7 НКУ - визнати умовний поставку таких товарів та необоротних активів виходячи з їх звичайної ціни.
Ольга Буркун


Немає коментарів:

Дописати коментар