понеділок, 18 лютого 2013 р.

Терміни подання податкової звітності в електронному вигляді


Коли закінчується термін подання податкової звітності в електронному вигляді? Чи вважається своєчасно поданою декларація, відправлена ​​в 23:03 останнього дня строку?
Порядок подання електронної податкової звітності до органів Державної податкової служби визначається Інструкцією з підготовки і подання податкових документів в електронному вигляді засобами
телекомунікаційного зв'язку, затвердженої наказом ДПАУ від 10.04.2008 р. № 233 (далі - Інструкція № 233), прийнятої відповідно до вимог Законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронний цифровий підпис».
Згідно р. III Інструкції № 233 податкові документи в електронній формі можуть бути відправлені до органів ДПС засобами телекомунікаційного зв'язку за звітні періоди у терміни, визначені законодавством для відповідних податкових документів у паперовій формі.
Також зазначено, що при відправленні електронних документів платник податків самостійно визначає кінцевий термін їх відправлення (враховуючи час на своєчасну доставку документів до органів ДПС у разі можливого пошкодження телекомунікаційного зв'язку або неотримання першої квитанції). Податкова звітність в електронному вигляді, отримана органами ДПС пізніше терміну, встановленого законодавством для податкової звітності, вважається поданою з порушенням терміну.
У п. 4 р.. III Інструкції № 233 зазначено, що органи ДПС приймають податкову звітність з 9:00 до 18:00 щодня, крім вихідних, святкових і неробочих днів. У разі надходження податкового документа в електронному вигляді до органів ДПС до 16 години платнику податків протягом двох годин з моменту прийняття (неприйняття) надсилається друга квитанція, в іншому випадку - протягом перших двох годин наступного робочого дня.
З іншого боку, слід зазначити, що в п. 49.18 ПКУ термін подання податкової декларації визначено в днях, а не в годинах. Таким чином, закінчення цього строку припадає на 24 годину відповідного дня. На нашу думку, строк не вважається пропущеним, якщо до його закінчення податкова декларація, інші документи і матеріали здано на пошту (з урахуванням вимог п. 49.5 ПКУ) чи передані іншими відповідними засобами зв'язку. Ми також вважаємо, що термін вважається пропущеним, якщо певна дія потрібно було зробити безпосередньо в органі ДПІ, де робочий час закінчується раніше. Підтвердженням такої думки можуть служити норми ст. 103 Кодексу адміністративного судочинства України та ст. 51 Господарського процесуального кодексу України.
Проте, враховуючи специфіку роботи органів ДПС, рекомендуємо подавати електронну звітність заздалегідь і в разі неотримання відповідних квитанцій вжити відповідних заходів: або надіслати декларацію повторно, або подати її особисто, щоб уникнути штрафу за несвоєчасне подання.
Ольга Буркун

Немає коментарів:

Дописати коментар