неділю, 17 лютого 2013 р.

Пред'явлення службових посвідчень співробітниками ДПС перед початком перевірки

Пред'явлення службових посвідчень співробітниками ДПС перед початком перевірки


Чи зобов'язані податківці надавати службові посвідчення перед початком перевірки?

Статтею 7 Закону України від 05.04.2007 р. № 877-V «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» передбачено, що перед початком здійснення заходу з державного нагляду (контролю) посадові особи органу держнагляду зобов'язані пред'явити керівнику суб'єкта господарювання або уповноваженій ним особі посвідчення (направлення) та службове посвідчення, що засвідчує посадову особу органу держнагляду, і надати суб'єкту господарювання копію посвідчення (направлення).
Посадова особа органу держнагляду без посвідчення (направлення) на здійснення заходу та службового посвідчення не має права здійснювати державний нагляд (контроль) суб'єкта господарювання.
Суб'єкт господарювання має право не допускати посадових осіб органу держнагляду до здійснення заходу, якщо вони не пред'явили документи, передбачені вищезазначеною статтею.
Однак Законом України від 01.06.2010 р. № 2299-IV «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо здійснення державного нагляду в галузі зв'язку» частина друга статті 2 Закону № 877 було викладено в новій редакції, відповідно до якої його дія не поширюється на відносини, що виникають у ході здійснення заходів контролю за дотриманням податкового законодавства.
Згідно зі ст. 15 Закону України від 04.12.90 р. № 509-XII «Про державну податкову службу в Україні» посадовим особам і працівникам органів державної податкової служби видається службове посвідчення, зразок якого затверджує Державна податкова адміністрація України.
Порядок допуску посадових осіб державної податкової служби до проведення перевірок описаний в п. 81.1 ПКУ. У відповідності з цими нормами посадові особи органу державної податкової служби вправі приступити до проведення документальної виїзної перевірки за наявності підстав для її проведення, визначених Кодексом, і фактичної перевірки, яка проводиться на підставах, визначених Кодексом, та за умови пред'явлення направлення на проведення такої перевірки, в якому зазначаються:
- Дата видачі;
- Найменування органу державної податкової служби;
- Реквізити наказу про проведення відповідної перевірки;
- Найменування та реквізити суб'єкта (об'єкта), перевірка якого проводиться (прізвище, ім'я, по батькові фізичної особи - платника податку;
- Мета перевірки;
- Вид перевірки (планова або позапланова);
- Підстави для перевірки;
- Дата початку та тривалість перевірки;
- Посада та прізвище посадової (службової) особи, яка проводитиме перевірку.
При цьому направлення на перевірку у такому випадку є дійсним за наявності підпису керівника органу державної податкової служби або його заступника, скріпленого печаткою органу державної податкової служби.
Непред'явлення платнику податків (його посадовим (службовим) особам або особам, які фактично проводять розрахункові операції) направлення на проведення перевірки або пред'явлення направлення, оформленого з порушенням встановлених вимог є підставою для недопущення посадових (службових) осіб органу державної податкової служби до проведення документальної виїзної або фактичної перевірки.
При цьому відмова платника податків та / або його посадових (службових) осіб або осіб, які фактично проводять розрахункові операції) у допуску до перевірки на інших підставах, ніж визначені в абз. 2 п. 81.1 ПКУ, не дозволяється.
ДПАУ в листі від 24.05.2011 р. № 5099/К/17-0514 відзначає, що з метою забезпечення єдиного порядку організації перевірок платників податків та відповідно до положень ст. 75 - 86 ПКУ наказом від 14.04.2011 р. № 213 затверджено Методичні рекомендації щодо порядку організації та проведення перевірок платників податків (далі - Методрекомендації).
Згідно з п. 1.5 Методрекомендацій для проведення документальної планової та позапланової виїзної або фактичної перевірки платника податків виписується направлення на перевірку в одному примірнику окремо на кожну посадову (службова) особа, яка проводитиме перевірку, зразок форми якого наводиться в додатку 1 до Методрекомендацій.
У той же час, відповідно до п. 7 Порядку ведення Журналу реєстрації перевірок представник контролюючого органу перед початком перевірки повинен обов'язково зробити запис у журналі, заповнюючи всі передбачені графи, та поставити свій підпис.
Крім того, відповідно до пп. 2.9 р. II Порядку оформлення результатів документальних перевірок щодо дотримання податкового, валютного та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на органи державної податкової служби, затвердженого наказом ДПАУ від 24.12.2010 р. № 1003, вступна частина акта (довідки) документальної перевірки повинна містити інформацію про наявність журналу реєстрації перевірок платника податків та вчинення в ньому запису про проведення перевірки.
Виходячи з вищевикладеного зазначимо, що законодавством на даний час не передбачено право платника податку упевнитися в тому, що особа, що прибула для проведення перевірки, дійсно є тим, на кого виписано направлення на перевірку.
Такої ж думки дотримуються ДПАУ (лист від 10.05.2011 р. № 5593/5/23-4015/377) і Держкомпідприємництва (лист від 19.05.2011 р. № 4497).
І все ж ми вважаємо, що платник податків має право упевнитися в тому, що на перевірку прибуло саме те посадова особа, яке зазначене у направленні на перевірку. У разі конфліктних ситуацій, коли посадова особа відмовляється пред'явити своє службове посвідчення, рекомендуємо викликати наряд міліції і здійснити допуск посадової особи до перевірки тільки після встановлення його особи і посадових повноважень.
Відзначимо, що з моменту написання цієї консультації Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих норм Податкового кодексу України» від 07.07.2011 р. № 3609-VI у п. 81.1 ПКУ були внесені зміни , і тепер наявність службового посвідчення осіб, зазначених у направленні на проведення перевірки, є обов'язковим.
Ольга Буркун
Аудитор АФ "Курсор-Аудит"

Немає коментарів:

Дописати коментар