понеділок, 18 лютого 2013 р.

ПДВ по консультаційним послугам


У зв'язку з тим, що консультаційні послуги з 01.07.2011 р. почали обкладатися ПДВ, підприємство планує включити до податкового кредиту ПДВ з вартості придбаних основних засобів, які з моменту введення в експлуатацію в березні 2011 р. використовуються для надання консультаційних послуг. Чи правомірне таке рішення?

Згідно з пп. 196.1.14 ПКУ було визначено, що консультаційні послуги, що входять до переліку робіт і послуг, наведений у пп. «В» п. 186.3 ПКУ, не є об'єктом оподаткування ПДВ, тобто ці операції були неоподатковуваними.
При цьому право на податковий кредит по придбаних основних засобів, які використовуються в неоподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку, у відповідності з нормами п. 198.3 ПКУ не виникало.
Таким чином, придбання і введення в експлуатацію основних засобів у період їх використання в неоподатковуваних операціях не давало підприємству права на включення до податкового кредиту ПДВ з вартості таких основних засобів.
Законом України від 19.05.2011 р. № 3387-VI у зв'язку з відміною пп. 196.1.14 ПКУ було визначено, що об'єктом оподаткування ПДВ стали консультаційні, інжинірингові, інженерні, юридичні (у тому числі адвокатські), бухгалтерські, аудиторські, актуарні та інші консультаційні послуги, а також послуги з розробки, постачання та тестування програмного забезпечення, обробки даних та надання консультацій з питань інформатизації, надання інформації та інших послуг у сфері інформатизації, у тому числі з використанням комп'ютерних систем.
Цей Закон набрав чинності з 01.07.2011 р. та консультаційні послуги стали оподатковуваними, звідси і виникло бажання скористатися податковим кредитом з ПДВ з вартості раніше придбаних основних засобів, по яких раніше це було неможливо.
Наявність у підприємства належним чином оформленої податкової накладної, отриманої від постачальника ОС, яку воно може включити до податкового кредиту протягом 365 календарних днів з дати її виписки згідно з п. 198.6 ПКУ, а також у зв'язку з використанням цих ОС в оподатковуваних операціях з 01.07. 2011 р. по суті дає право на податковий кредит, але в якій сумі?
На жаль, з питання не ясно, чи є дане підприємство платником податку на прибуток.
Адже якщо є, то в березні 2011 р., коли були введені в експлуатацію основні фонди згідно з діючим на той момент Закону про прибуток (пп. 5.3.3) платник податків зобов'язаний був збільшити відповідні групи основних фондів на суму, не включену до складу податкового кредиту у зв'язку з проведенням не оподатковуваних ПДВ операцій.
З набранням чинності з 01.04.2011 р. ПКУ в частині податку на прибуток відповідно до п. 6 подр. 4 р. ХХ ПКУ платник податків зобов'язаний був провести інвентаризацію основних засобів, що значаться на балансі підприємства станом на 01.04.2011 р. для їх подальшої амортизації.
Таким чином, придбані і введені в експлуатацію ОС вже повинні були амортизуватися за прийнятим підприємством методом протягом всього II кварталу з включенням суми амортизації до складу відповідних груп витрат, а також протягом липня поточного року, оскільки амортизація нараховується помісячно (п. 146.3 ПКУ) .
Тому, якщо підприємство, будучи платником податку на прибуток, вже скористалося сумою ПДВ у складі вартості придбаних основних засобів та нарахованої на неї амортизації, то, на нашу думку, скористатися правом на податковий кредит у даний час воно вже не може. Адже згідно з п. 198.2 ПКУ датою виникнення права на податковий кредит вважається дата отримання платником податку товарів / послуг, що підтверджено податковою накладною.
Якщо підприємство не є платником податку на прибуток і, можливо, не включало суму ПДВ до первісної вартості придбаних основних засобів та не відображало в реєстрі отриманих податкових накладних і, відповідно, у декларації з ПДВ у рядку 10.2, то в даний час воно зможе скористатися своїм правом на податковий кредит згідно отриманої податкової накладної.
При цьому бажано зафіксувати (зареєструвати) отримання такої податкової накладної датою після 01.07.2011 р., коли всі питання щодо податкового кредиту по консультаційних послуг були врегульовані на законодавчому рівні.

Ольга Буркун
Людмила Сафонова
Бухгалтер-експерт

Немає коментарів:

Дописати коментар