неділю, 17 лютого 2013 р.

База нарахування ПДВ на послуги, надані нерезидентом

База нарахування ПДВ на послуги, надані нерезидентом


Чи залежить база нарахування ПДВ для операцій з надання послуг нерезидентом від формулювання в договорі, якщо в договорі зазначено, що вартість послуг вже включає ПДВ? Як в такому випадку розраховувати податкові зобов'язання?

Згідно з п. 208.2 ПКУ отримувач послуг, що постачаються нерезидентами, місце постачання яких розташоване на митній території України, нараховує податок за основною ставкою податку на базу оподаткування, визначену згідно п. 190.2 ПКУ.
Пунктом 190.2 ПКУ передбачено, що для послуг, які поставляються нерезидентом на митній території України, базою оподаткування є договірна (контрактна) вартість таких послуг з урахуванням податків і зборів, за винятком податку на додану вартість, що включаються у ціну постачання відповідно до законодавства.
До складу договірної (контрактної) вартості включаються будь-які суми коштів, вартість матеріальних і нематеріальних активів, що передаються платнику податку безпосередньо покупцем або через будь-яку третю особу в зв'язку з компенсацією вартості товарів / послуг.
Таким чином, базою оподаткування буде вся договірна (контрактна) вартість таких послуг, зазначена у відповідній валюті договору, перерахована в національну валюту за валютним (обмінним) курсом НБУ на дату виникнення податкових зобов'язань.
Відповідно до норм п. 187.8 ПКУ датою виникнення податкових зобов'язань з поставки послуг нерезидентами, місцем надання яких є митна територія України, є дата списання коштів з банківського рахунку платника податку в оплату послуг або дата оформлення документа, що засвідчує факт поставки послуг нерезидентом, Залежно від того, яка з подій відбулася раніше.
Нарахування ПДВ проводиться «зверху» на визначену у гривневому еквіваленті суму (базу оподаткування) за основною діючою на сьогодні ставкою, тобто 20%.
На користь цього твердження можна навести норму пп. 194.1.1 ПКУ, де аналогічно нормі п. 7.1 Закону про ПДВ зазначено, що податок додається до ціни товарів / послуг.
Ольга Буркун
Аудитор АФ «Курсор-Аудит»

Людмила Сафонова
Бухгалтер-експерт

Немає коментарів:

Дописати коментар