понеділок, 18 лютого 2013 р.

Можливість заповнення податкової накладної регіональною мовою


Чи можна виписувати податкові накладні російською мовою в області, де він визнаний регіональним?
Пунктом 201,1 НКУ визначено, що платник податку зобов'язаний надати покупцю (одержувачу) на його вимогу підписану уповноваженою платником особою та скріплену печаткою (за наявності) податкову накладну, складену за вибором покупця (отримувача) одним із способів:

- У паперовому вигляді;
- В електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації в порядку, передбаченому законодавством, електронного підпису уповноваженої платником особи та реєстрації податкової накладної в Єдиному реєстрі податкових накладних. У цьому випадку складання податкової накладної в паперовому вигляді на є обов'язковим.
У п. 201,2 НКУ також визначено, що форма і порядок заповнення податкової накладної затверджується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної фінансової політики.
Пунктом 2 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Мінфіну від 01.11.2011 р. № 1379 (далі - Порядок № 1379), встановлено, що податкова накладна заповнюється державною мовою за встановленою формою шляхом:
- Або друку такої форми з подальшим заповненням її платником податку розбірливим почерком ручкою з чорнилом (пастою) синього або чорного кольору без підчисток та виправлень тексту та цифрових даних;
- Або заповнення її в електронному вигляді з подальшим роздрукуванням. Друкована податкова накладна може бути як з клітинками, так і без них.
Крім того, в п. 6,3 Порядку № 1379 прямо зазначено, що податкова накладна, складена з порушенням порядку її заповнення, не дає права покупцю на віднесення сум податку на додану вартість до податкового кредиту.
Статтею 10 Конституції України визначено, що державною мовою в Україні є українська.
Законом України «Про засади державної мовної політики» від 03.07.2012 р. № 5029-IV (далі - Закон № 5029), зокрема, ст. 18 «Мова економічної і соціальної діяльності» визначено, що в економічній і соціальній діяльності підприємств, установ та організацій всіх форм власності, а також фізичних осіб-підприємців вільно використовуються державна мова, регіональні мови або мови меншин.
Тобто Законом № 5029 державна мова не скасовується, регіональні мови і мови меншин використовуються поряд з державним.
Таким чином, на нашу думку, до внесення змін до Порядку № 1379, при заповненні податкової накладної необхідно використовувати виключно українську мову.
У тому випадку, якщо податкова накладна російською мовою (або іншому регіональному) вже отримана і можливості її заміни немає, то у покупця, по суті, є лише один варіант дій: при включенні такої податкової накладної до податкового кредиту поскаржитися на продавця відповідно до нормами п. 201,10 ПКУ.
Ольга Буркун
Аудитор АФ «Курсор-Аудит»

Немає коментарів:

Дописати коментар