понеділок, 18 лютого 2013 р.

Відображення у формі 1ДФ доходів, що не обкладаються ПДФО

Відображення у формі 1ДФ доходів, що не обкладаються ПДФО


Чи відображаються у формі № 1ДФ добові відрядженим працівникам та інші неоподатковувані ПДФО доходи?


Пунктом 51 статті 51,1 Податкового кодексу України 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі - ПКУ) визначено, що податковий агент зобов'язаний подавати у строки, встановлені цим Кодексом для податкового кварталу, податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків, а також сум нарахованого та утриманого з них податку органу державної податкової служби за місцем своєї реєстрації.
У відповідності зі ст. 163 ПКУ об'єктом оподаткування резидента є:
- Загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід;
- Доходи з джерела їх походження в Україні, які остаточно оподатковуються під час їх нарахування (виплати, надання);
- Іноземні доходи - доходи (прибуток), отримані з джерел за кордоном.
У ст. 165 ПКУ перераховані доходи, які не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку, до яких, зокрема, відносяться:
<> - Сума надміру сплачених грошових зобов'язань, страхових внесків з бюджетів або державних цільових страхових фондів згідно із законом, а також бюджетного відшкодування під час застосування права на податкову знижку, що повертається платнику податку (пп. 165.1.17);
- Основна сума депозиту (вкладу), внесеного платником податку до банку чи позабанківських фінансова установа, яка повертається йому, а також основна сума кредиту, що отримується платником податку (протягом строку дії договору), у тому числі фінансового кредиту, забезпеченого заставою, на визначений строк та під проценти (пп. 165.1.29);
- Прибуток від операцій з майном або інвестиційними активами, яка не підлягає оподаткуванню згідно з положеннями цього розділу (пп. 165.1.32).
Відзначимо, що для доходів, перелічених у попередньому абзаці, відсутня код ознаки доходів відповідно до Довідника ознак доходів, що є додатком до Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку, затвердженого наказом ДПАУ від 24.12.2010 р. № 1020.
Виходячи з вищевикладеного, вважаємо, що доходи, для яких у Довіднику ознак доходів відсутні відповідні коди, включати до форми № 1ДФ не потрібно. Всі інші доходи, перелічені в ст. 165 ПКУ, для яких зазначені коди в Довіднику ознак доходів, необхідно включати до форми № 1ДФ. При цьому в графах 4а та 4 зазначати суму нарахованого (перерахованого) податку 0,00 грн.
У відповідності зі ст. 2 Закону України «Про державну податкову службу в Україні» від 04.12.90 р. № 509-XII до завдань державної податкової служби відноситься, зокрема, прийняття у випадках, передбачених законом, нормативно-правових актів і методичних рекомендацій з питань оподаткування. Листи комітетів Верховної Ради України відповідно до чинного законодавства не є нормативно-правовими актами. Виходячи з цього можна зробити висновок про те, що Комітет Верховної Ради України з питань фінансів і банківської діяльності, оподаткування та митної політики не уповноважений затверджувати у своєму листі від 23.06.2011 р. № 04-39/10-634 про можливість невідображення доходів, які не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку, в форму № 1ДФ.
Ольга Буркун
Аудитор АФ "Курсор-Аудит"



Немає коментарів:

Дописати коментар